R.E.
23/3/2023

Pere Segura, alcalde de Vila-seca, amb Manuela Moya, regidora de Cultura, Martí Marfà, director artístic de la FiM, en la presentació de l’edició d’enguany.

La FiM, fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca, programa 42 propostes musicals que es faran en 53 concerts del 4 al 7 de maig a Vila-seca. La 19a edició, la tercera de la represa, amplia en un dia el festival. El director artístic, Martí Marfà, ha destacat que enguany han apostat per una programació «atrevida», amb noms desconeguts, com Pale Moon, Boye, Amas o La Maria, i per donar espai a escenes musicals invisibilitzades. També, diu, han fet un «salt significatiu» per programar artistes locals i per propostes liderades per dones, persones no binàries i racialitzades. En la presentació del programa d’aquest dijous, l’alcalde Pere Segura ha exigit al Govern una major implicació i aportació econòmica per fer-lo créixer.

Amb el lema ‘On tot comença’, la FiM encara una nova edició amb 26 actuacions de grups emergents i 26 projectes més de música familiar. La majoria dels espectacles -75%- són estrenes i novetats musicals i es faran en vuit escenaris del municipi. En concert, al Castell de Vila-seca, al parc de la Formiga, a l’Auditori Josep Carreras i es tornen a programar actuacions, per segon any, al magatzem d’avellanes ‘Cal Perera’. Aquest any, s’incorpora la plaça de les Voltes, on actuaran les formacions de KM0, i el celler noucentista, com a nous espai

El director artístic de la FiM ha destacat que en la secció emergent han apostat per artistes com Pale Moon, una proposta, diu, de pop fresc i indie amb arrels internacionals. Entre les propostes més emergents, també ha remarcat Soy Bohemio, una «nova promesa» del pop independent, segons Marfà. «La proposta urbana de Boye és una proposta de rap que està vinculat a l’escena independent i aborda estilísticament el rap des d’una perspectiva lírica, sempre intentem trobar propostes que trenquin amb els clixés», ha detallat el responsable artístic.

Alhora, ha subratllat l’actuació de Bewis de la Rosa, una artista procedent de Castella la Manxa, establerta al Berguedà. «És una proposta de rap rural, molt trencadora i compromesa», ha afegit. Entre les tres propostes valencianes ha destacat La Maria, de qui ha dit que és una artista joveníssima que fa una renovació en clau contemporània del cant d’estil, el qual, sosté Marfà, «no té res a envejar al flamenc». Així mateix, ha remarcat el projecte col·laboratiu d’electrònica experimental d’Amas i UXE. Aquesta darrera artista presentarà el seu àlbum de debut de soul i pop.

En la secció familiar i per a tots públics, s’han programat formacions amb músics molt joves i s’ha apostat per companyies noves. A la vegada, els organitzadors han assenyalat que l’edició d’enguany renova el seu compromís amb la feminització dels escenaris, amb un 65% de propostes liderades o formades per dones. A més, també s’han inclòs propostes formades per persones no binàries i per persones racialitzades.

En paral·lel, Marfà ha afirmat que han crescut el nombre d’artistes de quilòmetre zero amb més d’una vintena de propostes del país i del territori. La programació es completa amb la Programació OFF, curada pel Conservatori de Vila-seca i per l’Associació Rodautors i on també participaran grups locals de Vila-seca de diferents estils i formats.

Noves aliances i espai per als professionals

Els organitzadors del certamen també han remarcat que s’han establert noves aliances amb el Govern d’Andorra, la Strasbourg Music Week, la fira valenciana Trovam, la Fira del Vi de Falset i l’Aphonica de Banyoles. Enguany, l’activitat professional incorpora un programa específic adreçat a professionals emergents del sector de la música, especialment mànagers, bookers i estudiants de gestió musical, que s’organitza de la mà de l’Àrea de Mercats de l’ICEC i sota la seva marca d’internacionalització Catalan Arts. Per primera vegada, la FiM acollirà la trobada semestral de programadors i que es convoca per presentar l’eina Programa.cat i les propostes recomanades per la Comissió Assessora.

L’Ajuntament de Vila-seca lamenta la poca implicació del Govern

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha lamentat que la Generalitat no s’hagi implicat més en el certament i que no hi destini una aportació econòmica major. En l’edició passada, la Diputació de Tarragona va aportar 70.000 euros i el Govern 25.000 euros. El pressupost d’aquesta edició és de 245.000 euros i des del consistori esperen que l’ens supracomarcal incrementi la seva aportació fins als 100.000 euros.

«La Generalitat podria col·laborar primer reconeixent que portem dinou edicions com a fira estratègica i no ens en sortim, això no costa diners, és només la voluntat de reconèixer el que som. Pel que fa a les aportacions estan per sota del que representa la mateixa institució, crec que no és just i és un tracte desigual respecte a altres esdeveniments culturals igual o tan importants que es fan arreu del país», ha lamentat Segura. I en aquest sentit, ha demanat més diners per tal de fer créixer el festival.