T.E.
24/5/2022

Membres de la Plataforma Sostenible Camp, mostrant una barraca de pedra seca, afectada pel PDUAE. Foto: Eloi Tost/Mar Rovira

Activistes, viticultors, pagesos i empresaris de turisme rural de l’Alt Camp mantenen la seva oposició al Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) de la Plana, tot i que els Ajuntaments de Valls i el Pla de Santa Maria hagin anunciat que no volen el projecte.Segons informa Reusdigital.cat, els agents socials i econòmics de la comarca consideren que el PDUAE suposarà un empobriment de la zona i denuncien que les hectàrees projectades de sòl industrial són innecessàries.

Els activistes expliquen que el PDUAE projecta, inicialment, més de 400 hectàrees d’energia fotovoltaica i que, amb els deu molins que ja hi ha en funcionament a l’Alt Camp, la comarca tindria una capacitat de producció d’entre 600 i 700 megawatts. Per aquest motiu, des de la plataforma reclamen un canvi en la legislació que permeti la protecció dels espais agraris. Tal com detallen, s’haurien de modificar els POUM dels municipis afectats -Alió i Vila-rodona-, i el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, aprovat fa més de deu anys, el qual contempla polígons industrials de grans dimensions com el que s’ha projectat a l’Alt Camp.

Una altra de les preocupacions dels activistes i empresaris és la desaparició de les barraques de pedra seca. A Vila-rodona, per exemple, el pla urbanístic en posa 58 en perill. Entre elles hi ha previst enderrocar una construcció amb sis estances que és «única» a Catalunya.

Per la seva banda, els membres de l’Associació de Veïns i Propietaris del barri de Baiona de Valls, inicialment afectats pel PDUAE, defensen que volen continuar vivint a les seves propietats i assenyalen que s’ha de treballar per un creixement sostenible. Malgrat que l’alcaldessa Dolors Farré va anunciar que es retiraven del projecte, els veïns com els membres de la Plataforma Territori Sostenible del Camp es mostren intranquils davant la possibilitat que es pugui reactivar més endavant, un cop se celebrin les eleccions municipals. Tots els agents socials i econòmics coincideixen a reclamar que cal més transparència, un debat més profund i participació ciutadana a l’hora de tramitar projectes com el PDUAE.