T.E.
24/07/2024
Aigües de Reus iniciarà aquest any un important pla d’actuacions amb l’objectiu de millorar el procés de tractament de les aigües de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i diverses millores i adequacions en pous de la ciutat per a la recuperació de l’aigua.
Inversió en l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals
La inversió a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals s’executarà entre 2024 i 2026, amb un pressupost de 1.688.889,16 euros, finançat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta dotació econòmica s’emmarca en el Pla de Reposicions i Millores del sistema de sanejament de Reus, finançat per l’ACA, que és l’administració hidràulica responsable de les polítiques de sanejament a Catalunya.
La inversió es distribueix en tres anualitats: 688.889,16 euros (2024), 500.000 euros (2025), i 500.000 euros (2026). Entre les obres previstes per aquest any a l’EDAR s’inclouen la reposició dels equips i l’adequació de la central de cogeneració, la millora de la ciberseguretat del sistema de monitorització, la reposició del sistema de tracció dels filtres premsa, les obres de reparació integral del digestor secundari i la realització d’un estudi per a la implantació d’un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient energèticament.
Tot això té com a objectiu la millora de l’EDAR, una peça fonamental en el sistema de sanejament «en alta» de la ciutat, que inclou l’estació de depuració d’aigües residuals, les estacions de bombament i els col·lectors «en alta».
Daniel Rubio, regidor responsable d’Aigües de Reus, afirma que “l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals i tot el sistema de sanejament requereixen un important manteniment, així com una renovació i millora continuada, que Aigües de Reus porta a terme amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua”.
Altres inversions de l’ACA a Reus
Aquesta no és l’única inversió que l’ACA té previst finançar a Reus els propers anys. Dins del Programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, també s’ha programat per al 2026 l’execució del projecte de millora del tractament «biològic» de l’EDAR, amb un pressupost de 2.230.500 euros.
En paral·lel, l’ACA ja ha adjudicat la redacció del projecte per a la construcció d’una Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) a la depuradora de Reus, amb un contracte adjudicat per un import superior als 202.000 euros. Aquest projecte preveu una ERA capacitada per al tractament d’un cabal de 20.000 m³/dia, amb possibilitat d’ampliar-la en un futur. També inclou la construcció d’una conducció fins a una bassa per emmagatzemar l’aigua regenerada.
Inversió en actuacions per a l’abastament d’aigua de boca
Davant la situació de sequera i crisi climàtica actual, l’Ajuntament de Reus, a través d’Aigües de Reus, treballa en el desplegament del pla de sequera amb diverses accions, com la diversificació de fonts d’abastament. Ja s’han connectat a la xarxa d’abastament tres nous pous ubicats a la zona de l’autovia de Bellissens, amb una inversió de 543.000 euros. Aquests pous tenen ara la capacitat de gestionar fins a 1.000 m³ d’aigua al dia en la xarxa d’abastament municipal.
Daniel Rubio explica que «aquesta és una quantitat que no ens arriba de manera contínua, ja que depèn de la situació dels nostres aqüífers. Però el sistema està preparat per poder injectar a la xarxa 120 metres cúbics per hora».
Recuperació de tres nous pous a l’Aeroport de Reus
Aigües de Reus ha adjudicat els treballs per a la recuperació de tres pous situats dins del recinte de l’aeroport de Reus a l’empresa Servidel S.L.U. per un import de 467.810,46 euros. Aquests pous no s’han utilitzat durant anys per les dificultats i restriccions del seu emplaçament, però ara es podran utilitzar gràcies a la col·laboració entre AENA i Aigües de Reus.
Aigua de proximitat
Aigües de Reus segueix prioritzant un millor aprofitament dels recursos hídrics propis de la ciutat. Aquest any, després de connectar la xarxa d’abastament municipal als pous de Bellissens i adjudicar les obres de construcció d’una planta de tractament d’aigua mitjançant osmosi inversa, s’espera injectar aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa d’abastament.
En aquest sentit, Daniel Rubio, afirma que es tracta de “projectes que se sumen a d’altres accions quotidianes, com són els usos d’aigua no potable que s’apliquen a la ciutat. Crec que és important que expliquem que Reus no gasta ni un litre d’aigua potable en la neteja de la via pública. Perquè el 100% de la neteja de la via pública i també de la xarxa de clavegueram es fa amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat”.