T.E.
24/11/2020

El centre neuràlgic de l’Àrea 5G Camp de Tarragona s’ubicarà a les instal·lacions del campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili.

S’ha presentat l’Àrea 5G Camp de Tarragona, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Aquest projecte ha comptat amb la participació i col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus.

Les Àrees 5G volen ser l’espai de referència on s’agreguin diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G com a facilitadora, amb l’objectiu de crear infraestructura i ecosistema al territori.  En aquestes àrees territorials s’hi desenvolupen activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Des de fa uns mesos, s’estan definint àrees 5G arreu de Catalunya per posar a disposició de l’ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.

En aquest sentit, segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “la voluntat del Govern és estendre les Àrees 5G arreu del país perquè es pugui exercir el dret a innovar des del territori i per al territori. Estem davant d’un projecte de país que impliqui el teixit empresarial i les institucions”.

El centre neuràlgic de l’Àrea 5G Camp de Tarragona s’ubicarà a les instal·lacions del campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, on es desenvoluparan activitats i accions formatives amb actors interessats. També serà on empreses i diferents agents del territori puguin accedir a un laboratori de 5G obert a testejar productes i serveis digitals. Al mateix campus, la Fundació URV proporcionarà el Centre de Transferència de Tecnologia per fer workshops i sessions per a estudiants i empreses, tant en temàtica 5G i connectivitat intel·ligent com en la seva aplicació en els sectors productius de més pes al territori.

El projecte té com a objectiu l’impuls d’una sèrie de sectors estratègics per al conjunt del Camp de Tarragona com són el turístic, el portuari, la indústria 4.0, amb especial ressò a la indústria petroquímica, i, per últim, l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Serà en aquests sectors on es posarà el focus principal des de l’àrea. La connectivitat de l’Àrea 5G permetrà el seu desplegament en base a les necessitats socials i econòmiques específiques de la zona.

Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona ha destacat que “l’Àrea 5G de Camp de Tarragona permet generar sinèrgies en el territori amb l’objectiu de dinamitzar l’ecosistema empresarial i desenvolupar serveis d’impacte a partir d’una tecnologia puntera com la 5G, que pot contribuir en sectors estratègics com ara la indústria 4.0, les ciutats intel·ligents o el turisme”. La directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, ha afegit que “la posada en marxa de les activitats de l’Àrea 5G Camp de Tarragona permetrà identificar les aplicacions de la 5G que contribuiran a la competitivitat del teixit econòmic del territori, així com involucrar directament els seus agents i ajudar-los a detectar i aprofitar tots els beneficis i aplicacions de futur que habilitarà aquesta tecnologia disruptiva”.

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre i a l’Àrea 5G de Terres de Ponent, presentats els passats mesos de juliol i octubre, i que van dirigits a la dinamització i digitalització dels sectors rural, agroalimentari, comercial, logístic o energètic, entre d’altres.