T.E.
25/04/2022

Davant la manca d’oferta d’enguany, els productors creuen que el preu d’aquest producte s’encarirà o haurà de retirar-se del mercat per falta d’estoc.

Les inclemències climatològiques d’aquest hivern i el mal inici de primavera ja han fet notar les primeres conseqüències en la producció de mel a l’Ebre i han destrossat gairebé tota la collita de romer de l’anomenat poble de la mel, tal com detalla el Setmanari l’Ebre. Segons apunta  Rafel Múria, apicultor del Perelló, aquesta pèrdua significa més del 50% de la producció anual, i equival a uns 300.000 quilos de mel sobre un valor de més de 2 milions d’euros.

Així, els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina calculen que en la campanya d’enguany es perdrà el 95 % de mel de romer, respecte de l’any passat. Segons el president de la cooperativa de Tarragona, Nèstor Casanova, el canvi climàtic és la causa principal del retard de la floració del romaní, motiu pel qual les abelles no han fet mel.

La sequera dels darrers mesos i les gelades han afectat les flors d’aquesta planta silvestre. L’esperança, ara, es troba en la flor del taronger, un fruiter de regadiu, i també, en el romaní tardà. “De moment, la floració de taronger ha estat molt bona, però ara necessitem que el bon temps es mantingui aquests quinze dies d’abril”, indica Sisco Brull, conegut com l’Avi Lluís, un altre productor potent de la zona del Perelló. Tanmateix, els apicultors es mostren prudents. “El temps és molt imprevisible, només cal fixar-nos en la Setmana Santa… No podem ser optimistes”, afegix Múria.

L’anterior campanya de mel de romer va ser “de rècord”, amb 300.000 quilos de mel d’aquesta varietat. Ara, però, els apicultors tenen jornades molt irregulars, amb anys amb pics de producció i d’altres amb grans pèrdues. Davant la manca d’oferta d’enguany, els productors creuen que el preu d’aquest producte s’encarirà o haurà de retirar-se del mercat per falta d’estoc.

Els apicultors coincideixen a assenyalar que continua sense tindre’s en compte la importància de les abelles. Múria explica que si l’abella no pot pol·linitzar ni produir mel, aquesta es manté sota mínims, ja que no pot tirar endavant: necessita alimentar- se a través de les flors.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, aproximadament un 70 % dels cultius agrícoles són efectius gràcies a la pol·linització, de la qual depenen 71 de cada 100 aliments bàsics a Espanya. Així mateix, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) calcula que el 90 % de l’alimentació mundial depèn de la pol·linització de les abelles.

A la davallada de producció de mel de romaní, els apicultors hi sumen altres dificultats, com l’encariment del combustible. És per això que des del sector insistixen en la necessitat que les administracions també posen facilitats i ajudes per a assegurar este negoci. Per altra banda, depredadors naturals com l’abellerol o la vespa velutina no tenen una gran afectació a les comarques de Tarragona i l’Ebre, encara que se n’han localitzat a la zona de Prades.