T.E.
25/05/2023

La flota comandada per Grup Balfegó iniciarà aquest divendres la campanya anual de pesca de tonyina vermella. L’empresa, especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina vermella, disposa d’una mica més d’un mes (del 26 de maig a l’1 de juliol) per a capturar la quota assignada als diferents vaixells espanyols, francesos i italians que proveeixen a Balfegó, que enguany ascendeix a 2.830 tones de l’espècie. Per a això sortiran a pescar nou vaixells d’encerclament, inclosos La Frau II i Tio Gel Segon, propietat de l’empresa amb seu a L’Ametlla de Mar, als quals s’uniran setze embarcacions auxiliars.

La companyia, que generarà al voltant de 300 ocupacions directes durant aquesta campanya, confia que, una vegada acabada, la falta de disponibilitat d’inspectors de pesca marítima no retardi diferents maniobres annexes a la pesca, com ara l’entrada de les tonyines en les instal·lacions aqüícoles de la companyia. Actualment, aquests professionals, dependents del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), estan negociant les seves condicions laborals amb l’Administració, aspecte que podria entorpir i fins a bloquejar determinades tasques, com les citades anteriorment, que no poden realitzar-se sense la seva supervisió i control, la qual cosa podria implicar una restricció o impediment en l’operativitat de l’empresa.

Un any més, l’empresa aplica en la seva campanya el protocol Balfegó, únic ara mateix en la pesquera de cèrcol i pioner en seguretat, digitalització i benestar animal, que facilita les maniobres i incrementa les ràtios de qualitat del producte, a més de proporcionar major seguretat als mariners durant les labors de pesca. El protocol contempla un màxim de tres captures i transferències per dia, la transferència immediata de la captura a la piscina de transport, i no capturar bancs massa grans (amb massa exemplars).

Aquestes millores realitzades per l’empresa agilitzen els seus processos de captura, transbord i transport de les tonyines a les seves instal·lacions marines enfront de la costa de L’Ametlla de Mar. Tot això es tradueix, a més, en un augment palpable de l’ecoeficiència de la flota i una reducció del seu impacte mediambiental.

Grup Balfegó, segons recorda en nota de premsa, “porta anys demostrant el seu absolut respecte pel compliment de les normes de pesca sostenible i responsable. Les seves iniciatives han contribuït a la recuperació de l’espècie i a la inclusió obligatòria de diverses pràctiques de millora de la pesquera de tonyina vermella i de mesures de control, com la presència d’observadors independents a bord –en aquesta campanya els acompanyaran nou membres de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT)–”. Així mateix, les labors de pesca i el traspàs de les tonyines capturades entre piscines “estaran vigilades per càmeres estereoscòpiques que permetran determinar el pes mitjà de les captures amb més exactitud”, conclou el comunicat.