T.E.
24/07/2024

El projecte estrella de la comercialitzadora Reus Energia és la comunitat energètica del polígon d’Agro-Reus, que entrarà en funcionament a finals del 2024. Es preveu que les obres finalitzin aquest juliol, després de la qual cosa es farà la comercialització d’aquesta energia dins de la mateixa comunitat, valorant l’entrada de nous membres potencials.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, comenta que «hi ha algunes empreses que ja s’han posat en contacte amb nosaltres, que volen formar-ne part, amb i sense plaques solars«. Rubio destaca que la comunitat energètica d’Agro-Reus és una de les més importants i potents d’Espanya, amb 4,4 megawatts instal·lats. «Des d’aquest punt de vista, és una gran comunitat energètica i som una de les experiències més avançades«, afegeix.

La Comunitat Energètica del Polígon d’Agro-Reus és una iniciativa destacada a Reus dissenyada per fomentar l’ús eficient i sostenible de l’energia, amb l’objectiu de reduir costos energètics i minimitzar l’impacte ambiental. L’objectiu principal és millorar l’eficiència en l’ús de l’energia entre les empreses del polígon mitjançant la implementació de tecnologies i pràctiques que permetin un ús més racional dels recursos energètics. D’aquesta forma, la comunitat promou l’ús d’energies renovables com la solar.

Compartint infraestructura energètica, les empreses del polígon poden reduir significativament els seus costos energètics. Aquesta iniciativa permet que les empreses disminueixin la seva dependència de la xarxa elèctrica convencional i puguin tenir una font d’energia més estable i previsible. A la vegada, l’utilització d’energies renovables contribueix a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants, millorant l’impacte ambiental del polígon. En aquest sentit, la comunitat impulsa l’adopció de noves tecnologies i solucions innovadores en l’àmbit de l’energia, promovent un entorn empresarial més avançat i modern.

L’Associació Comunitat Energètica del Polígon Agro-Reus s’ha constituït inicialment amb la participació de l’Ajuntament de Reus, a través de dues empreses municipals, i tres de privades ubicades al polígon reusenc: MaserGrup, Setier, Omega, Reus Serveis Municipals i Redessa. L’energia produïda, 5.500 MWh a l’any, serà per a l’autoconsum de les empreses que formen part de la comunitat energètica, i l’excedent, gestionat per Reus Energia, es destinarà al consum d’edificis municipals i al tercer sector, sobretot a llars en situació de vulnerabilitat.

Els membres que disposin i cedeixin metres de coberta per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques podran participar de l’autoconsum i de la venda dels excedents no consumits. D’altra banda, els que no disposin de coberta podran associar-se i obtenir benefici de la compra d’energia verda amb tarifes especials.

L’Associació Comunitat Energètica del Polígon Agro-Reus (ACEPAR) és un projecte que compta amb una inversió total de 4,4 milions d’euros i que ha estat aprovat pel Ministerio de Transición Ecológica i l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía), els quals han atorgat una subvenció de 2,2 milions d’euros procedents del Fons Next Generation.

D’altra banda, la Comunalitat Reus Sud està valorant projectar una comunitat energètica en l’àmbit veïnal, amb la participació de les entitats de la zona, associacions i veïns. L’objectiu és que els beneficis reverteixin directament al barri.

A més, es preveu que el projecte pilot per desenvolupar una comunitat energètica d’autoconsum d’energia fotovoltaica a l’entorn del barri Gaudí es liciti properament. Aquesta proposta permetrà ampliar les instal·lacions fotovoltaiques municipals i oferir un incentiu fiscal per als ciutadans que apostin per aquest tipus d’energia, ja que la que es generi en un pavelló municipal es compartirà amb immobles privats.