La FEHT qualifica aquest 2020 com el pitjor any de la història del turisme a la demarcació.

El sector turístic de Tarragona ha deixat de facturar uns 4.500 milions d’euros a causa de la covid-19. «És el pitjor any de la història del turisme», diu Berta Cabré, presidenta de la FEHT, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona. Les pernoctacions han caigut un 74% en comparació a l’any passat. De gener a agost s’han registrat 4 milions de pernoctacions, les mateixes que es es van registrar només al mes d’agost del 2019. Un 45% dels hotels de Salou, Cambrils i la Pineda, on hi ha el principal gruix de places hoteleres, no han arribat a obrir en tot l’any, és a dir, acumularan 18 mesos sense ingressos. La FEHT critica els ajuntaments per girar-s’hi d’esquena i reclama mesures urgents per a la supervivència del sector.

En vuit mesos, de gener a agost, les pernoctacions a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre han disminuït un -74,3%. En total, s’han dut a terme 4.134.939 pernoctacions, en comparació a les més de 16 milions de 2019. Cabré qualifica aquestes xifres de «demolidores». «Hi ha hagut menys estades i més curtes, de 3,30 nits, amb reserves fetes «d’ultimíssima hora», afegeix.

El mercat internacional, que sovint fregava el 50% del volum de visitants al territori, ha caigut dràsticament fins al 18%. Cabré parla del client estranger en termes d’«anecdòtic». La FEHT dona l’any turístic per acabat. «Sense el turisme sènior d’Europa ni els esdeveniments esportives que es feien per aquestes dates ja no tenim visitants», avança la presidenta de l’ens.

La gran planta hotelera i els càmpings més grans ja han tancat o ho faran aviat. A tall d’exemple, entre Salou, Cambrils i la Pineda només romanen oberts set hotels. En un d’ells és on aquest dijous al matí la FEHT ha presentat els principals indicadors d’aquesta temporada, la pitjor de la història del sector al territori, amb una pèrdua econòmica de 4.500 milions d’euros.

Reclamen un pla de xoc per abordar la recuperació del turisme. «Els treballadors i les empreses necessitem ajuda real i necessitem aguantar per quan els mercats es recuperin i siguem estant a la pole position; si no sobrevivim, no hi haurà activitat; un segon any com aquest és impossible que el sector pugui aguantar», conclou Cabré, recordant que el sector genera el 25,7% del PIB.