T.E.
25/09/2023

Imatge de la central nuclear d’Ascó.

Les centrals nuclears catalanes per operar més enllà de 2035, tot i que el calendari de tancament de les centrals nuclears que va aprovar el govern de Sánchez poc després d’arribar a la Moncloa preveu el tancament de les centrals nuclears abans d’aquest any.

Tal com informa el mitjà Setmanari l’Ebre, les de Vandellòs i Ascó han estat les primeres de tot l’Estat en sotmetre’s al programa SALTO (Aspectes de Seguretat per l’Operació a Llarg Termini, són les sigles en anglès) que promou l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) i que té com a objectiu verificar i testejar l’operació de les plantes nuclears per veure si són aptes per operar a llarg termini segons els estàndards de seguretat internacional.

El juliol de 2021, una delegació del programa amb onze experts en seguretat nuclear es va desplaçar a Catalunya per examinar l’estat d’operació de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Després de fer l’anàlisi de les operacions, l’organisme hauria donat el vistiplau a l’operació a llarg termini a les plantes catalanes, tot i que van presentar catorze propostes complementàries per a millorar el funcionament de les plantes. Una nova comissió d’experts ha visitat de nou les plantes nuclears durant aquest mes per fer una reunió de tancament del programa.

Tal com detalla el portal, en aquesta trobada, també van poder constatar que, a hores d’ara, l’Associació Nuclear d’Ascó Vandellòs II (ANAV), l’operadora de les centrals, ja ha donat compliment a dotze dels catorze suggeriments de la comissió d’experts. Segons explica el Setmanari l’Ebre, ANAV, a la reunió de tancament, l’argentí Martín Marchena, líder de la missió de seguiment, va destacar que “basant els seus esforços en les recomanacions realitzades per l’equip de SALTO el 2021, la planta ha aconseguit millores significatives”, al mateix temps que va encoratjar a “abordar les troballes restants de la missió del 2021 i implementar totes les activitats per a una operació a llarg termini segura”. 

Per part d’ANAV, el director de Serveis Tècnics, Ferran Tarrasa, va posar en valor el procés SALTO sol·licitat voluntàriament per ANAV com a “la millor manera d’obtenir una imatge clara de la preparació de CN Ascó i també CN Vandellòs II per a abordar l’operació a llarg termini”.

D’acord amb el protocol establert, el líder de la missió va lliurar un esborrany de l’informe tant a ANAV com al CSN. En la seua intervenció, la subdirectora d’Instal·lacions Nuclears del CSN, Cristina Les, va destacar “la profunditat i el detall de les evidències i els exemples que suporten les conclusions de l’equip de l’OEIA, i que posen en valor la solidesa d’aestes conclusions”, i va afegir que espera que “l’èxit d’aquesta missió no siga un fi en si mateix, sinó una mostra del compromís d’ANAV per mantenir l’operació de les seues centrals dins dels estàndards de seguretat més alts fins a l’últim dia de la seua vida útil”.