T.E.
26/08/2020

Rubén Folgado, president de l’AEQT

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) presenta el seu Informe Públic 2019, que recull que producció va créixer un 1,06% respecte de l’any anterior, situant-se en els 19,5 milions de tones i va generar més de la meitat de les exportacions al Camp de Tarragona.

La indústria petroquímica va generar durant el 2019 més de la meitat de les exportacions de la demarcació de Tarragona (51,7%) i gairebé dos terços (65,7%) dels moviments del Port de Tarragona. Quant a l’ocupació, els llocs de treball generats es mantenen per damunt dels 10.500 entre directes i indirectes, i els induïts superen els 31.000.

L’Informe Públic 2019 recull també indicadors del sector en àmbits com la seguretat o el medi ambient. Destaca, en aquest sentit, que l’ús d’aigua regenerada per part de les empreses de l’AEQT es va situar l’any 2019 en un 15% respecte del total d’aigua consumida, un màxim històric que, no obstant això, té perspectives de continuar creixent en els pròxims anys.

De fet, l’aposta del sector químic per l’economia circular a través de l’ús d’aigua regenerada, amb la construcció d’una nova planta depuradora, és una de les iniciatives que es detallen en l’informe. El projecte d’aquesta planta va acabar de definir-se al llarg del 2019. La construcció ja ha estat adjudicada aquest 2020, i es preveu que pugui estar en funcionament a les acaballes del 2021.

El pla de l’AEQT és que un cop estigui en funcionament la nova depuradora, s’iniciarà el projecte per posar en servei una nova planta de regeneració que permeti poder tornar a utilitzar aquesta aigua per a ús industrial. D’aquesta forma la indústria química no estarà regenerant i reutilitzant només aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012, sinó que començarà a reaprofitar també les seves pròpies aigües residuals industrials. L’objectiu fixat per la indústria passa per augmentar el volum d’aigua reutilitzada del 15% actual fins a un mínim del 25% l’any 2025.

En l’Informe Públic també es detalla l’aposta de la indústria per la seguretat amb projectes com la nova planta de formació en factor humà. Aquest projecte permetrà oferir formació al personal d’operació de les empreses associades a l’AEQT en la planta pilot ubicada en el Parc Químic de Seguretat Nord.

El projecte utilitza tècniques de prevenció de l’error humà basades en observar la conducta de l’individu i l’anàlisi posterior de les errades comeses, les raons per les quals s’ha produït i les formes en les quals s’hauria pogut prevenir o evitar. La planificació contempla començar les formacions en factor humà a principis de l’any 2021.

En la mateixa línia, l’informe repassa els principals projectes i assumptes tractats per cadascuna de les vuit comissions de treball en què s’estructura l’AEQT: medi ambient, seguretat, energia, sociolaboral, territori, empreses de serveis, activitats logístiques i portuàries, i comunicació. A més, l’informe inclou una memòria amb un repàs a l’activitat institucional de l’associació durant l’exercici, i dedica un apartat específic als convenis i business partners de l’associació.

Rubén Folgado: “Un present ple de reptes”

El president de l’AEQT, Rubén Folgado, adreça en les primeres pàgines de l’informe una carta en la qual destaca els molts reptes als quals s’enfronta el sector químic en el temps present. En primer lloc, el greu accident que va tenir lloc en una de les empreses associades al mes de gener. Tal com detalla l’AEQT, com a representant del sector, ha reforçat la seva aposta per la transparència i el diàleg, per transmetre a la societat el compromís ferm i innegociable del sector químic amb la seguretat i la protecció de l’entorn.

En segon lloc, la pandèmia del Covid-19. Asseguren que la indústria química i les persones que la formen han respost amb compromís i solidaritat, per garantir a la societat el subministrament de productes essencials en uns moments tan crítics.

Folgado destaca que, un cop més, el sector ha demostrat que és “expert en adaptar-se i ser resilient en l’adversitat” i, de cara als esmentats reptes als quals s’enfronta, està convençut que “amb l’ajuda de totes les empreses i de la societat, ho tornarà a ser i acabarem tenint com a resultat una indústria química i un Camp de Tarragona encara més forts”.