T.E
26/09/22

El consorci liderat per Repsol i format per Enagás, Iqoxe i Messer ha presentat avui a la seu de la Cambra de Comerç de Tarragona els avenços del projecte de producció d’hidrogen renovable al Pol Petroquímic de Tarragona. Les quatre entitats col·laboren en el disseny i construcció del major electrolitzador d’Espanya, amb capacitat de 150 MW en la primera fase i la posada en marxa del qual es preveu el 2025.

A l’acte de presentació hi han assistit el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès; el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal; el conseller delegat d’Enagás Renovable, Antón Martínez; el director general de Messer, Rubén Folgado; el director general de CL Grup Industrial (IQOXE), Miguel Ángel Leal; el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral.

El consorci preveu una inversió de 230 milions d’euros en el projecte, a la qual es podrien sumar 80 milions addicionals per a instal·lacions d’emmagatzematge elèctric. Actualment, el projecte ha superat l’etapa d’enginyeria conceptual i començarà la fase d’enginyeria de detall. En una segona fase, que començaria a partir del 2027, la capacitat de producció d’hidrogen renovable s’incrementaria fins a 1 GW.

L’electrolitzador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i disposarà de les millors tecnologies per minimitzar el consum d’aigua per produir hidrogen i oxigen renovables.

D’una banda, l’hidrogen renovable s’emprarà com a matèria primera a la indústria local com a combustible industrial, tindrà usos en mobilitat i s’injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d’hidrogen que transportarà aquest gas entre l’electrolitzador, situat al polígon nord del Pol Petroquímic, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d’una xarxa oberta.

D’altra banda, l’oxigen renovable també tindrà usos a la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix al Polígon Petroquímic, propietat de Messer. Per a IQOXE suposarà aconseguir el vostre objectiu de reduir les vostres emissions de CO₂, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d’òxid d’etilè.

Aquest electrolitzador de gran escala suposa una fita tecnològica, ja que gràcies a la seva mida s’assoleixen disminuir els costos associats a la producció d’hidrogen renovable mitjançant l’electròlisi. El projecte, que s’emmarca dins la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre i es troba englobat dins el consorci SHYNE, suposa un impuls a la creació de clústers al voltant de l’hidrogen. La finalitat és acoblar la capacitat de producció a les necessitats de la indústria adjacent i de nova creació, a més de diversificar els usos de l’hidrogen renovable, de manera que l’ecosistema sigui tan eficient com sigui possible, tant en costos de producció com de transformació i logístics.

Aquest projecte es troba alineat amb els objectius marcats tant per la Unió Europea com pel Govern d’Espanya i contribueix significativament a obtenir l’objectiu nacional, fixat a la instal·lació de 4 GW per a la generació d’hidrogen renovable el 2030. Igualment, la producció d’aquest hidrogen renovable suposarà una disminució en el consum de gas natural que utilitza la indústria, cosa que contribueix així mateix a la consecució del propòsit marcat per la Comissió Europea dins de l’estratègia RePower EU per disminuir la dependència exterior de combustibles fòssils.

L’hidrogen, un pilar clau en la descarbonització industrial

Actualment, Repsol és el principal productor i consumidor d’hidrogen d’Espanya. La companyia multienergètica compta amb un ambiciós full de ruta per liderar el mercat de l’hidrogen renovable a la Península Ibèrica i jugar un paper protagonista a Europa: assolir 552 MW de capacitat instal·lada el 2025 i 1,9 GW el 2030, amb inversions superiors als 2.500 milions d’euros en projectes al llarg de tota la cadena de valor de l’hidrogen fins al 2030. Repsol farà ús de totes les tecnologies disponibles per obtenir els objectius: l’electròlisi (com l’electrolitzador de 150 MW a Tarragona), la producció a partir de biogàs i la fotoelectrocatàlisi, tecnologia que està desenvolupant juntament amb el seu soci Enagás a Puertollano.

Els complexos industrials de Repsol s’estan transformant en pols multienergètics capaços de fabricar productes amb baixa, nul·la o fins i tot negativa petjada de carboni. L’hidrogen renovable és un dels pilars fonamentals en aquesta transformació, amb la finalitat que la companyia sigui zero emissions netes el 2050.

Per la seva banda, Enagás Renovable compta amb una cartera de més de 50 projectes concrets a Espanya en l’àmbit dels gasos renovables i de descarbonització, cosa que representa una de les plataformes europees més grans de projectes de gasos renovables. La companyia està participada en un 65% per Enagás, Hy24 —una joint venture formada per Ardian i FiveT Hydrogen— i Pontegadea. Entre els projectes d’Enagás Renovable, que estan en línia amb els Fulls de Ruta de l’Hidrogen i del Biogàs per a Espanya i els objectius de descarbonització de la Unió Europea, destaca la fita de la posada en funcionament de la primera planta industrial d’hidrogen verd de Espanya, situada a Lloseta (Mallorca).