Helder Moya
27/03/2023

El restaurant Germans Miquel’s celebra aquest diumenge els seus 25 anys de vida. Un quart de segle des que els seus propietaris, Xavi i Jaume, van decidir emprendre el seu projecte a Cambrils. La història es remunta molt més enllà, concretament a la dècada dels setanta, quan Carles i Lluïsa -tiets dels Miquel’s- obren una taverna marinera al cor del port cambrilenc. Anys després i sents uns marrecs, els seus nebots Xavi i Jaume ja feien de les seves pel menjador i la cuina de l’establiment fins que, posteriorment, els van ajudar en el negoci.

Al desembre del 1997 els oncles pleguen, i els ofereixen al Xavi i al Jaume convertir-se en propietaris. Els dos accepten el repte amb la idea d’obrir uns dies abans de la Setmana Santa, que com enguany, també queia a inicis d’abril «se’ns tirava el temps a sobre i gràcies als nostres amics pescadors, com en Gallau o en Matamoros, i també amb l’ajuda d’en Xavi Maza, que era fontaner, vam enllestir tot i vam obrir, per fi, el 26 de març del 1998» explica en Xavi Miquel, tot afegint que «els dos primers anys oferíem tres serveis diaris, però ens vam adonar que no arribàvem a tot, així que vam deixar de banda els esmorzars».

Situat discretament al carrer Consolat de Mar, el local del nº28 havia estat fa cent anys un magatzem de fruits secs propietat dels Vidal i Barraquer. Amb un interiorisme molt mariner i amb la clàssica volta catalana, l’establiment de 107 metres quadrats té un menjador per una quarantena de comensals, i un parell de taules a l’exterior. En Xavi exposa que «vam convertir passió en professió, som feliços donant de menjar a la gent. Que si una paella, que si un suquet, que si un client et comenta això o allò, el tracte amb els proveïdors…Cada dia és un dia diferent pel meu germà i per mi» comenta un Xavi Miquel, que sempre marca tendència amb les seves estrafolàries camises i amb la seva característica veu.

A la cuina dels Miquel’s no hi trobareu extravagàncies culinàries, ni minimalismes, ni fusions avantguardistes de cap mena. Les receptes tradicionals són les autèntiques protagonistes. Germans Miquel’s és l’olimp de la cuina tradicional marinera. El seu menjar no acapara grans titulars en revistes de cuina internacional, ara bé, té una legió infinita d’adeptes, entre ells m’hi incloc, i em declaro soci abonat del seu menú de les Jornades de la Galera «fa anys que no el canviem, i al desembre ja ens truca gent preguntant quan comencen i si hi haurà els mateixos plats que tant agraden: crema de galeres, galeres saltejades i arròs amb galeres (somriu)».

Celebració del quart de segle aquest 2023

Encara no saben quan ni com, ara bé, en Xavi i en Jaume no deixaran perdre l’oportunitat enguany de celebrar aquesta important efemèride «alguna cosa farem amb clients que ja són amics, amb els amics de tota la vida i amb la familia. La intenció de celebrar-ho hi és» diu en Xavi. Sigui quan sigui, hi serem. Llarga vida a Germans Miquel’s!