T.E.
28/09/2021

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat presenta les principals accions del Govern per impulsar l’economia catalana

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha pronunciat avui la conferència Competitivitat i sostenibilitat, prioritats de país, en el marc del cicle Vermut de Reus que organitza la Cambra de Comerç de Reus i que s’ha celebrat a la Llotja de Reus, dins els actes de commemoració del 135 aniversari de l’entitat. Castellanos, en un to més que optimista i al mateix temps realista, ha assegurat que la sortida de l’economia catalana de la crisi provocada per la Covid 19 serà ràpida, fins i tot més del que molts podien esperar.

Abans de Castellanos, que ha posat en valor la seva condició de descendent de Reus i de la Ribera, el President de la Cambra, Jordi Just, ha intervingut per subratllar la tasca que realitzen les cambres en benefici de les empreses i, de manera ben especial, el paper que han jugat en plena pandèmia, afavorint la digitalització i la internacionalització. Just també ha reclamat al Secretari d’Empresa que el Govern sigui àgil a l’hora d’elaborar i aprovar la propera llei de cambres per regular les actuacions de les corporacions i possibilitat el seu finançament públic.

A l’acte hi ha assistit una representació important del món polític, social i econòmic de les quatre comarques de la Cambra de Reus i també els presidents de les Cambres de Comerç de Tortosa, Valls, Lleida i Terrassa.

“L’efecte rebot de l’economia catalana serà més ràpid del que ens esperàvem” ha dit a la part inicial de la seva intervenció, una realitat que serà possible gràcies als factors estructurals. “L’economia catalana és oberta a l’exportació, com ho és la de països com Suècia o Dinamarca”, ha dit, tot i explicar que aquesta situació es produeix malgrat que el “govern estatal va reaccionar tard”. “Des de l’Estat es va reaccionar tard i malament. Comparat amb altres estats, les ajudes directes a les empreses durant el 2020 van ser inexistents i el redreçament pressupostari de l’Estat va ser més lent. En canvi, la Generalitat va ser amb molta diferència l’administració més intensiva amb ajudes públiques. Ens hauria agradat ajudar més, però vam invertir 1.500 milions d’euros al primer any, el que suposen 187 euros per habitant en el primer any, quan a la resta de l’Estat espanyol les dades se situen en un terç de la inversió catalana”, ha dit, basant-se en la Intervenció General de l’Estat.

Castellanos ha volgut llançar un missatge positiu  per l’economia de casa nostra. “El 2021 recuperarem la caiguda del 2020. El creixement del PIB del segon trimestre amb més de 4,3% del PIB és superior al 2,8% del PIB estatal i del 2% de la mitjana europea. L’economia catalana genera confiança a l’exterior. Cal recordar les dades del juliol que indicaven que  les exportacions han incrementat un 28% respecte del 2020, un comportament record també respecte del 2019, sense pandèmia, en un 5%. Hem superat els nivells d’exportació prepandèmica”, ha afegit.

Segons Castellanos, “la recuperació econòmica de Catalunya ha de servir per transformar l’economia catalana cap a un escenari més sostenible, més digitalitzat i que generi menys desigualtats”. “La Covid no ha canviat els objectius, però ha canviat el ritme ha afegit”, especificant que “el nostre model de creixement ha de generar oportunitats per a tothom. En la mesura del possible ha d’ajudar a generar oportunitats pel conjunt de la societat catalana. Per exemple, l’increment  del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha de ser possible i tothom ha de treballar en aquesta línia”.