T.E.
29/02/2024

Més de 200 professionals del dret laboral i la Seguretat Social participaran en aquesta activitat que se celebrarà el 7 i 8 de març.

El Col·legi de Graduats Socials de Tarragona celebrarà, un any més, les Jornades de Dret del Treball i de la Seguretat Social que enguany, arriben a la seva 29a edició. Sota el títol ‘Debat sobre les més recents reformes laborals’, aquestes Jornades se celebraran els dies 7 i 8 de març a l’Hotel SB Ciutat de Tarragona. Més de 200 professionals, la majoria dels quals, graduats socials, però també membres de la judicatura, l’administració i la universitat, prendran part en aquesta activitat col·legial que s’ha convertit en un punt de trobada per als professionals que volen mantenir-se al dia de les darreres novetats i la jurisprudència més recent en el Dret Laboral.

Sota la direcció tècnica de Rosa M. Virolés, Magistrada emèrita del Tribunal Suprem i expresidenta de la Sala Quarta, les Jornades comptaran amb ponents de primer ordre del món de la judicatura, entre els quals hi haurà Magistrades del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem i també, del Tribunal Superior de Justícia. Així mateix, entre els ponents destaca també la presència de catedràtics de Dret del Treball i membres de la universitat i l’administració. En total, s’impartiran set ponències i una taula debat, convertint-se així, en un fòrum on els professionals que s’hi donaran cita, debatran sobre les diverses qüestions d’actualitat que s’hi plantegen.

La primera de les sessions anirà a càrrec de Rosa M. Virolès que parlarà de “L’adaptació de la jornada laboral i altres mesures, després de les darreres reformes en matèria de conciliació”. Tot seguit, serà el torn de Fernando Salinas, Magistrat emèrit de la Sala Quarta del Tribunal Suprem. Salinas analitzarà les “Reformes laborals processals presents al RD- Llei 6/2023”. El matí finalitzarà amb la ponència d’Antonio Benavides Vico, exinspector de Treball i de la Seguretat Social, advocat i graduat social, que tractarà les qüestions relacionades amb “Les últimes reformes en matèria de Seguretat Social”.

Ja a la tarda de dijous, les Jornades analitzaran “l’impacte de l’OIT sobre la violència i l’assetjament en el treball”. Aquesta qüestió recaurà en la Presidenta de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Garbiñe Biurrun. Finalment, el dia acabarà amb una taula de debat on es parlarà sobre “La protecció multinivell de l’acomiadament improcedent”. Aquest espai de debat anirà a càrrec de Carmen Salcedo, membre del Comitè Europeu de Drets Socials (Consell d’Europa) i professora titular de la Universitat de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València; Carlos González, Magistrat titular del Jutjat del Social número 3 de Pamplona, i Ignasi Beltrán, Catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social – Director (degà) dels Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya.

De cara a la sessió de divendres, les jornades s’iniciaran amb una ponència de Salvador del Rey, Catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social (ESADE LAW SCHOOL). Del Rey parlarà de “La revelació d’infraccions de l’entitat ocupadora pel seu personal laboral, funcionarial o autònom: l’extensió i límits a la seva protecció a la lley 2/2023”. Tot seguit, Maria Luisa Segoviano, Magistrada del Tribunal Constitucional, parlarà de “La protecció de dades i la prova en la doctrina constitucional”. Finalment, les jornades tractaran sobre la concurrència de convenis en la negociació col·lectiva. Aquesta qüestió recaurà en Maria Emilia Casas, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Complutense de Madrid i expresidenta del Tribunal Constitucional.

La diversitat de temes que conformen el programa de les Jornades mostra de nou, l’aposta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona per la formació de qualitat i el reciclatge formatiu dels seus membres col·legiats. Jaume Francesch, president d’aquesta entitat col·legial, destaca que “en la confecció del programa, ens hem proposat plantejar uns temes de màxima actualitat i, per tant, de màxima utilitat per a tots els que fidelment, continuen participant en aquesta activitat formativa any rere any». Així mateix, recorda que les Jornades de Dret del Treball i de la Seguretat Social compleixen amb una doble funció, “d’una banda, la de ser un espai de trobada i interacció per als professionals del sector i, de l’altra, la d’oferir ponències de qualitat sobre temes altament relacionats amb el dia a dia dels nostres despatxos professionals i que, per tant, són d’elevat interès per als participants”.

En aquest sentit, el president dels Graduats Socials a Tarragona destaca que “sense l’interès i el compromís dels graduats socials vers la professió, l’activitat dels despatxos no podria ser de qualitat com ho és”. Així mateix, reconeix la importància de què la direcció tècnica de les Jornades recaigui en Rosa M. Virolès: “El seu compromís amb el nostre Col·legi és constant en totes les activitats que organitzem i, especialment, en aquestes Jornades que dirigeix des de fa anys. Amb una carrera d’èxit en el món de la judicatura com la seva, que l’ha portat a presidir la Sala Quarta de l’Alt Tribunal, Virolès és capaç d’oferir-nos cada any, un programa replet de qüestions d’actualitat, de la mà dels més prestigiosos ponents. Per a nosaltres és un luxe poder comptar amb ella com a directora tècnica de les Jornades”.