Josep Gallofré
29/03/2021
campings tarragona

El sector turístic preveu ocupacions d’entre el 60 i el 80% aquesta Setmana Santa

L’optimisme regna entre el sector turístic del Camp de Tarragona aquesta Setmana Santa. Tot i que amb cautela. Els turistes de proximitat han efectuat les seves reserves, principalment, en càmpings, cases rurals i apartaments de la zona. Les dades no seran, ni de bon tros, com les de fa dos anys, però l’àmbit turístic manté l’esperança que sigui el tret de sortida per poder treballar al 100% durant la temporada d’estiu.

Després d’una Setmana Santa en blanc l’any passat, la previsió d’enguany és que obrin el 80% de càmpings de la demarcació, el 60% dels hotels i el 50% d’apartaments. A més, les dades que van presentar l’Associació d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHAT) i l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona (AHPT) parlen «d’una ocupació del 80% de mitjana» i asseguren que els que no han obert no ho han fet per falta de demanda «sinó pels costos propis de l’obertura». Les previsions són bones, tal com augura Olga Muñoz, directora de l’hotel B&B Tarragona Centre: «Ja estem al 40% i preveiem que vagi a més els pròxims dies». Els hotelers ja parlaven de bones perspectives després dels primers caps de setmana sense restriccions de mobilitat: «Ho hem notat, hem respirat una mica més».

El president de l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona, Magí Mallorquí, també es mostra optimista amb les previsions de Setmana Santa. El portaveu d’aquesta associació recentment creada, que representa uns 130 hotels de la demarcació, calcula que «se superarà el 80% d’ocupació de les places hoteleres. Són bones dades en comparació a l’any passat, però encara queden lluny del què seria un any normal». A part del predomini del turisme de proximitat, una altra tònica que es donarà enguany seran els nivells d’ocupació dispars. Mentre el 85% dels hotels de la Costa Daurada, més orientats a la touroperació internacional, romanen tancats, els establiments que estan oberts en zones rurals i municipis interiors poden arribar a la plena ocupació. «S’estan bellugant reserves en tota mena d’hotels, dels que tenen set habitacions a més de 200, la gent té ganes de sortir i viatjar», assegura Mallorquí. Els dies més forts seran de dijous a dissabte, mentre diumenge suma reserves de darrera hora.

La Costa Daurada engloba un ampli ventall de decisions. Per exemple, l’Hotel Salou Park, obre les seves instal·lacions fins al pròxim 5 d’abril i tindrà un 80% d’ocupació gràcies a un grup que participa en el Campionat de Catalunya d’Escacs. S’espera una ocupació del 50%. «Parlem d’un flux tranquil que esperem que creixi, amb algunes reserves de darrera hora», argumentava el gerent de l’hotel, Jaume Orteu.

Per la seva banda, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) creu que «és un inici interessant. Reobrirem els establiments amb totes les mesures de seguretat, donarem feina als nostres professionals i ens posarem un altre cop en marxa amb l’esperança que aquest estiu sigui substancialment millor que el de l’any passat», apunta la presidenta de la FEHT, Berta Cabré. A més, Cabré afegeix que «l’any passat vam perdre tota la Setmana Santa, ja que vam haver de tancar. Tot i que la d’enguany seguirà sent molt atípica, ja que no tindrem les grans competicions esportives que se celebren habitualment a la Costa Daurada, ni els nostres visitants fidels de l’Aragó, Navarra i Euskadi».

Els càmpings també seran un dels espais que tindran una bona afluència de visitants durant aquests dies. Un dels que ja ho tenen tot a punt és el Càmping Playa Montroig. Cinc mesos després, torna a aixecar la barrera aquest divendres i comença a rebre clients. En aquest establiment del Baix Camp fa setmanes que treballen a contrarellotge per deixar les instal·lacions a punt, animats pel fet que els darrers dies la recepció està atenent un degoteig constant de trucades per demanar informació o confirmar reserves. En el seu cas, en condicions normals predominen els clients internacionals. El seu pes és del 60% -sobretot holandesos, francesos, alemanys i britànics-, mentre que catalans i espanyols suposen el 40% restant.

Les previsions d’ocupació per aquesta Setmana Santa són d’entre un 30% i un 40%, unes xifres «bones», tenint en compte que el recinte té molta capacitat i que, en un any convencional, sol arribar al 50%.

El director del Playa Montroig Camping Resort, Alejandro Giménez, constata que de cara a aquest període hi ha «ganes de viatjar» i que el càmping és «un entorn segur» i amb grans actius naturals. La primavera es veu amb incertesa, però les previsions de cara a l’estiu són positives. «Creiem que podem assolir un 80% o 90% del que es va fer el 2019. També entenem que la situació estarà més normalitzada, que podran venir turistes estrangers i que hi haurà més llibertat a l’hora de viatjar», confia Giménez.

El turisme rural, en auge

A l’interior i a les Terres de l’Ebre, on els establiments turístics són més petits, es preveuen ocupacions del 60%, amb alguns indrets on s’arribarà al 100%. La presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Pilar Miró, assenyala que avui dia l’ocupació als establiments de la comarca ronda el 80%, i que confien poder arribar a la plena ocupació. «Cada dia hi ha trucades. La gent vol venir i és normal, perquè el que volen en aquest moment és sortir», reflexiona. Els establiments terraltencs continuen aplicant les mesures implementades l’any passat per la covid-19 amb la qual cosa, indica Miró, «la gent pot venir tranquil·la».

A les cases rurals del Baix Ebre i el Montsià la previsió per als pròxims dies festius -de dijous a dilluns- podria arribar a situar-se al voltant del 60%, segons les dades que baralla l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre). Una xifra molt per sota de campanyes anteriors i que, en aquesta ocasió, es veu especialment condicionada per les mesures restrictives imposades per contenir la pandèmia de covid-19. Així, mentre que als establiments de fins a vuit places l’ocupació prevista ja és total, les cases més grans corren el risc de quedar buides -la majoria de les places-.

El Priorat, un cas diferent

És el cas del Priorat, on els establiments turístics ompliran per Setmana Santa. «És un tsunami de trucades i reserves», explica Roger Felip, president de Priorat Enoturisme. Tot i això, Felip apunta que «és un públic diferent de l’habitual», que busca principalment fer vacances i «que no té els mateixos objectius i interessos» que el visitant enoturista, més preocupat per «visitar cellers en un entorn d’exclusivitat». Amb tot, apunta que és una situació que passa sempre per Setmana Santa i a l’agost.

Pel que fa al Delta de l’Ebre, amb habitatges rurals amb generalment menys places que a les planes interiors, les previsions són força més optimistes. La Federació d’Associació d’Empreses d’Ecoturisme valora positivament la dinàmica «molt activa» dels últims dies, tant pel que fa a peticions d’informació com reserves. Segons la seva vicepresidenta, Montse Callau, allotjaments, cases rurals i bungalous de càmpings registren ja un ple total. Places d’hotel i aparthotel se situen també fregant aquest ple, entre un 95 i un 98%, segons ha precisat.

Les activitats, que sovint se solen reservar a última hora, tenen en aquests moments un nivell de reserves al voltant del 70%.