T.E.
29/05/2023

ChemMed i AEQT tenen previst posar èmfasi durant aquesta edició d’Expoquimia en els plans de descarbonització amb els quals treballa el clúster.

El clúster ChemMed i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) participen des d’aquest dimarts 30 de maig i fins divendres 2 de juny en una nova edició d’Expoquimia, la trobada internacional de la química que una vegada més se celebra al recinte Gran Via de Fira Barcelona. El clúster petroquímic de Tarragona participa en aquest esdeveniment, el més important del sector a nivell estatal, com a part de l’espai Smart Chemistry Smart Future que lidera Feique (Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola), i que, sota el lema Green Deal Edition, estarà centrat a visibilitzar com el sector està liderant el desenvolupament d’importants solucions innovadores i disruptives que contribuiran decisivament a accelerar la transició cap a una economia sostenible i digital.

En aquest sentit, com a representants del polígon petroquímic més important del sud d’Europa, la directora general de ChemMed, Genoveva Climent, i la directora gerent de l’AEQT, Maria Mas, oferiran dijous 1 de juny, a les 16.30, en el marc de l’Àgora de Smart Chemistry Smart Future, una smartalk orientada a exposar com, específicament, el clúster tarragoní té en marxa projectes i plans de futur que aportaran contribucions significatives de cara a l’assoliment d’aquest European Green Deal.

Sota el títol “ChemMed Tarragona: present i futur del principal clúster petroquímic del sud d’Europa”, la xerrada pretén oferir una visió panoràmica dels diferents eixos a través dels quals un clúster amb les seves dimensions i característiques (nivell d’integració entre empreses, aglutinament de tota la cadena de valor, presència de dos crackers, sinergies amb el Port i resta del territori…) pot contribuir per avançar en qüestions de sostenibilitat en general, i de tot allò que recull el Pacte Verd Europeu en particular.

En especial, ChemMed i AEQT tenen previst posar èmfasi durant aquesta edició d’Expoquimia en els plans de descarbonització amb els quals treballa el clúster, així com també en els de l’impuls de l’economia circular, i en els projectes que ja estan en marxa o bé planificats en aquests àmbits, mostra que Tarragona continua sent vista com una aposta segura de futur per part de les grans multinacionals del sector i per tant dibuixa bones perspectives de futur per al clúster. La participació al saló també ha de servir, no obstant això, per continuar fent pedagogia sobre els obstacles existents per poder consolidar aquestes perspectives, i les consegüents necessitats de suport (normatiu i financer) que es porten temps plantejant a les Administracions Públiques.

Smart Chemistry Smart Future és un esdeveniment únic centrat en la contribució de la Indústria Química a la societat, en què es donarà visibilitat a les contribucions del sector químic com: el desenvolupament de l’hidrogen verd; la captura, emmagatzematge i ús del CO2; el reciclatge químic o els nous combustibles, entre d’altres, que seran molt rellevants en àmbits com la transició energètica, l’economia circular o la digitalització i que canalitzaran el canvi de paradigma productiu per aconseguir una Europa climàticament neutra el 2050. Però assolir aquesta neutralitat climàtica no serà possible sense la innovació química, ja que els productes, materials avançats i tecnologies que produeix la indústria química són presents al 98% de la resta de sectors productius al llarg de tota la cadena de valor.

A més de ChemMed-AEQT, també formen part d’aquesta quarta edició de l’espai Smart Chemistry Smart Future Air Liquide, BASF, Bondalti, Carburos Metálicos, Cepsa, Covestro, Dow, Ercros, Grupo Industrias Químicas del Ebro (IQE), Ineos Inovyn, la Asociación de Empresas Químicas de la Comunidad Valenciana (Quimacova), Quimidroga i Repsol.

Més enllà de l’espai Smart Chemistry Smart Future, el conjunt d’Expquimia 2023 comptarà amb 284 expositors i 920 marques representades, i permetrà les solucions dels principals fabricants i distribuïdors en quatre grans àmbits: Matèries primeres i química de base; Instrumentació analítica, mesurament i control; Equips, tecnologies i serveis per a tot tipus de processos de producció; i Materials i sistemes per al tractament de superfícies. A més d’Espanya, els expositors d’Expoquimia procedeixen d’Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Turquia, la Xina, els Estats Units i Suïssa. Una cinquena part dels expositors són internacionals.