T.E.
29/07/2024

 

Roba Re-cycle, un servei gratuït de recollida de roba, calçat i complements mitjançant cicles de càrrega, ha arribat a Reus amb el suport de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat. Aquest projecte, impulsat per la Fundació Formació i Treball i les cooperatives Bikelogic i El Far Cooperatiu, té com a objectiu fomentar el reaprofitament, el reciclatge i la correcta separació del tèxtil.

El projecte s’ha estrenat a Reus i a Sant Cugat com a prova pilot. A Reus, fa tres mesos que el projecte s’ha posat en marxa amb voluntat d’estendre’s, i ja s’han recollit 735 kg de roba. El projecte s’articula a través de la instal·lació de contenidors de cartró en diferents punts de la ciutat, on es poden dipositar tant roba, calçat i complements en bon estat com peces que s’han fet malbé i ja no es poden reutilitzar.

Punts de recollida

Els punts de recollida s’instal·len en equipaments municipals, centres educatius, esportius o residencials, i seus d’organitzacions i empreses. A Reus, ja s’han ubicat punts de recollida a diferents escoles de la ciutat i a un gimnàs, amb la intenció d’augmentar-ne el nombre. La regidoria de Medi Ambient col·labora amb el projecte cedint espais i connectant els promotors amb entitats i organitzacions locals.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha destacat el triple impacte del projecte: «La iniciativa té un triple impacte: social, perquè dona oportunitats laborals a persones en situació de vulnerabilitat; local, perquè potencia la creació d’activitat econòmica a la ciutat; i ambiental, perquè ajuda a minimitzar la petjada ecològica.»

Recollida sostenible

Quan els contenidors estan plens, la roba es recull amb cicles de càrrega, utilitzant bicicletes que permeten transportar la mercaderia de manera totalment responsable amb el medi ambient, ja que no emeten emissions. Aquests cicles traslladen el tèxtil a la seu de Formació i Treball de Reus, on posteriorment s’envia a la central catalana per a la seva selecció i triatge, per ser reciclada o reutilitzada a través de les botigues de la fundació.

Les escoles que ja tenen el contenidor instal·lat i continuaran participant el proper curs són: Escola Prat de la RibaEscola La VitxetaEscola Dr. Alberich i CasasLycée FrançaisEscola Teresa Miquel i PàmiesInstitut Domènech i Montaner, i Escola Misericòrdia (instal·lació prevista per setembre de 2024). També hi participa el gimnàs Studi 1.

Servei porta a porta

Per arribar al màxim de població possible, Roba Re-cycle ofereix un servei gratuït porta a porta per a persones amb mobilitat reduïda o majors de 65 anys. Aquest servei es pot sol·licitar acumulant un mínim de 20 kg de tèxtil.

Sensibilització

La producció mundial de fibres tèxtils s’ha multiplicat per quatre en els darrers 50 anys. Tot i que la recollida de tèxtil a través dels contenidors ha anat augmentant, se situa entorn del 10%, molt lluny del 25-30% que es pretén assolir al 2024 i del 50% que marca la nova llei de residus i la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell del 30 de maig de 2018, que estableix que a 1 de gener del 2025 serà obligatòria el 50% de la recollida separada de la fracció tèxtil en els residus municipals.

Roba Re-cycle s’emmarca en la línia de Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.