T.E.
29/08/2023

Es calcula que recolliran entre 40 i 45 tones de garrofes a la collita d’enguany.

La campanya de les garrofes ha arrencat amb poc optimisme per la caiguda del preu d’aquest producte. Dels gairebé dos euros que es van arribar a pagar en els últims dos anys, ara, el preu ha caigut fins als 30-35 cèntims, segons informa Tarragonadigital. Des d’Unió de Pagesos es considera que són preus «una mica justos i ruïnosos».

Els agricultors asseguren que la collita d’enguany serà bona, malgrat que el fruit serà més prim i tindrà menys pes. També els preocupa la sequera que ha deixat els arbres «esgotats». A més, si no plou en els pròxims dies, alerten que no hi haurà collita l’any que ve perquè els garrofers treuen en aquest període la mostra per la temporada vinent.

Els pagesos van començar a collir les garrofes la setmana passada i preveuen una producció una mica inferior respecte a la de l’any passat. Es calcula que recolliran entre 40 i 45 tones de garrofes a les seves finques. En l’anterior campanya, en van collir unes 50.

Segons expliquen a Tarragonadigital, en el cas de l’empresa Comercial Garrofa, un grup de cooperatives associades de primer grau de la demarcació de Tarragona i de Castelló, situada a Mont-roig del Camp, preveuen assolir els 4,5 milions de quilos. «Comptàvem cap als quatre, com l’any passat, però ara creiem que ens quedàrem en uns 4,5, que és una mica més que l’any passat, però no massa més. Nosaltres fem entre els tres i hem arribat als set, ara estem lluny d’una collita rècord», detalla el seu gerent, Francesc Xavier Cort. Apunta que la situació de sequera ha provocat que les previsions de la collita siguin entre un 10% i 20% menys respecte a la campanya anterior. Fa dos anys, el preu de la garrofa va arribar als 1,80 euros. L’any passat, la campanya va arrencar a 1,50 euros, mentre que ara es parla de preus d’entre 30 i 35 cèntims.

Per la seva banda, Cort considera que els preus dels dos últims anys han estat «desorbitats» i remarca que «mai s’havien vist». El gerent explica que les empreses alimentàries, que són les que consumeixen la goma de garrofí, van començar a comprar el producte per acumular estocs arran de l’increment dels preus. Això, sosté, va provocar que com més compraven més s’apujava el preu.

Des d’Unió de Pagesos afirmen que estan descontents amb el funcionament de la Llotja de Reus i, per aquesta raó, des del sindicat han decidit no assistir en el primer dia de la fixació dels preus.

En els darrers anys, els robatoris de garrofes han estat un dels principals maldecaps dels pagesos. Tot i la baixada de preus d’aquest producte, des d’Unió de Pagesos creuen que continuaran succeint, pel fet que són «molt fàcil» de recollir i furtar.

Després de reunir-se amb el cos policial, el pagès diu que els Mossos s’han compromès a mantenir els controls tant a les carreteres com en magatzems. En el cas de la cooperativa de Mont-roig també han patit robatoris i el seu gerent confia que els furts disminueixin aquesta campanya arran de la caiguda dels preus.