T.E.
29/09/2021

Es calcula que el sector turístic de Tarragona ha deixar de facturas 2.500 milions d’euros aquest any 2021.

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2021. Així, des de l’1 de gener i fins al 15 de setembre, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -43,9% respecte al mateix període de l’any 2019, l’últim any d’activitat real. Respecte l’any 2020 -considerat el pitjor any de la història pel sector turístic tarragoní- les pernoctacions s’han duplicat, augmentat un +106,4%. Amb tot, la FEHT xifra que enguany el sector turístic deixarà de facturar uns 2.500 milions d’euros respecte al 2019.

Així, en total, durant el 2021 s’han dut a terme a la província de Tarragona més de 9,9 milions de pernoctacions enfront les més de 17,6 milions de 2019. A la Costa Daurada, la davallada -comparat amb 2019- ha estat del -46,2%, mentre que a les Terres de l’Ebre del -7,6%. Comparat amb el mateix període del 2020, a la Costa Daurada, el creixement ha estat del +106,8%, mentre que a les Terres de l’Ebre del +103,3%.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “és cert que aquesta temporada 2021 hem tingut una certa recuperació de l’activitat, bàsicament només durant el mes d’agost, però cal recordar que veníem del no-res. Encara ens trobem a la meitat d’activitat turística d’un any normal com va ser el 2019. Així doncs, no podem estar satisfets, ja teníem clar que seria un any d’impàs i de recuperació parcial, però confiàvem arribar a un 65% de pernoctacions d’un any normal. Especialment complicada és la situació per al turisme vacacional de costa i per als hotels, que és on realment hi ha un pes molt significatiu de la indústria a la nostra demarcació”.

Respecte als diferents tipus d’allotjament Cabré ha informat que “la temporada s’ha viscut de manera desigual entre hotels, càmpings i apartaments. Vull recordar i remarcar especialment que hi ha un 25% de la planta hotelera de la Costa Daurada que no ha obert aquest any. És molt dur saber que hi ha establiments tancats des de l’octubre 2019, quan van acabar aquella temporada, ara ja fa 2 anys. Però, el més preocupant és que encara no sabem quan podran tornar a obrir. Com a mínim, estaran dos anys i mig tancats”. A més, cal recordar que els hotels han notat molt la falta de la touroperació, que tampoc ha treballat enguany a causa de les restriccions de mobilitat.

El mercat nacional ha aguantat. L’internacional segueix limitat

Aquest any 2021, el mercat nacional ha aguantat amb dades similars al 2019, així les pernoctacions durant tot l’any han disminuït un -14,9% respecte el 2019. Cabré ha recordat que “un any sense Covid tenim el 50% de turisme nacional i el 50% d’internacional, enguany només hem tingut el 22,3% d’estrangers”. Així, per mercats internacionals, comparats amb el 2019, el francès ha davallat un -51,8%, el britànic un -95,7%, el rus un -99,1%, l’holandès un -53,7%, l’alemany un -71,6%, l’irlandès un -90,8% i el belga un -58%.

Mesures per a la supervivència del sector

Davant d’aquesta temporada al 50%, la FEHT alerta de l’arribada d’una temporada de tardor i hivern “molt dura per al sector turístic” i reclama a les administracions una major planificació a l’hora d’establir mesures que ajudin al sector. Cabré manifesta que “sempre ho decideixen tot a l’últim minut i les empreses no ens podem planificar, ni organitzar”. Aquestes manifestacions les fa en referència a la darrera pròrroga dels ERTO aprovada pel Govern Central a només tres dies de finalitzar el període i també en referència al programa IMSERSO.

“No pot ser que no sapiguem encara les condicions dels nous ERTOS que entren en vigor aviat i tampoc sapiguem si, finalment, hi haurà IMSERSO i si n’hi ha en quines condicions serà. D’un dia per l’altre no podem decidir obrir o tancar establiments, els nostres treballadors també es mereixen poder-se planificar i saber si han de treballar o no”, comenta Cabré. A més, també ha reclamat a la Generalitat de Catalunya una nova moratòria a l’increment d’un 30% en l’Impost sobre les estades en establiments turístics previst per al pròxim 1 d’octubre.

Cabré ha conclòs recordant que “el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria».