T.E.
29/11/2021

El president del Centre d’Infraestructures diu en una conferència a la Cambra de Reus que la capital del Baix Camp i el territori que l’envolta tenen la mida justa per plantejar-se un futur esperançador si s’aprofiten les oportunitats.

La Ribera d’Ebre planifica ja el seu futur sense centrals nuclears. La Generalitat destinarà 24 milions d’euros anuals per a pal·liar el sotrac econòmic que suposarà la pèrdua d’un miler de treballadors a la comarca a partir de 2030, que està previst que comenci el desmantellament de les centrals nuclears d’Ascó, segons recull el setmanari L’Ebre. Este nou fons de transició per a les zones nuclears incentivarà la creació de noves empreses i la implantació d’altres indústries a la zona amb l’objectiu d’estimular l’activitat econòmica a la zona i garantir la continuïtat de la població després del tancament de les centrals.

El fons nuclear es nodrirà cada any de l’impost català sobre activitats que tenen afectacions sobre el medi ambient. D’este impost, es destinarà un 20% de les recaptacions provinents de l’energia nuclear a impulsar polítiques de reactivació econòmica a les dos àrees nuclears del país, que en els propers deu anys perdran gran part dels treballadors quan inicien el procés de desmantellament. Es calcula que seran uns 24 milions d’euros cada any, que es repartiran entre l’entorn d’Ascó de Vandellòs, però la major part dels quals aniran cap a la Ribera d’Ebre, ja que és on s’ubiquen dos dels tres reactors nuclears de Catalunya, i també és la zona que presenta més dependència econòmica de la indústria nuclear.

Aquest nou impost, que va ser creat mitjançant la Llei 5/2020 sobre les activitats que incidixen en el medi ambient, ha superat ja els recursos de constitucionalitat i ha recaptat les anualitats del 2020 i 2021 sobre les activitats amb incidència sobre el medi ambient. Ara, el nou projecte de llei de mesures fiscals, que acompanya el pressupost de 2022 preveu la modificació de l’apartat 4 de l’article 8 de la llei.

En este apartat, s’hi inclou que “el 20% dels ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear s’han de destinar a nodrir un fons per a finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia nuclear”. El fons està adscrit al Departament d’Empresa i Treball, i es regularà a través d’un reglament que inclourà la participació d’agents econòmics i administracions del territori, com ajuntaments i consells comarcals, a l’hora d’establir les prioritats en els projectes d’inversió.

La primera anualitat dels fons estarà disponible ja a principis d’any. El diputat republicà Lluís Salvadó assegura que “a 1 de gener de 2023 el fons nuclear disposarà de 24 milions d’euros per a tirar endavant projectes de caràcter econòmic per a tirar endavant noves activitats a les dos comarques on hi ha situades les centrals, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp, però també a les comarques veïnes del Baix Ebre, la Terra Alta i el Priorat”.