T.E.
30/1/2023
Representants de les empreses col·laboradores en la formació dual del grau en Gestió en Turisme i Hoteleria amb el rector, Josep Pallarès

Montserrat Aguiló, Judith Cayuelas, Anna Patrick, Ander Javier Tacure són els estudiants del grau en Gestió en Turisme i Hoteleria que aquest curs començaran la menció dual que els ofereix la Facultat de Turisme i Geografia de la URV conjuntament amb sis empreses del sector:  Cambrils Park Resort i Càmping Sangulí, Estival Park Salou, Portaventura Entertainment, Promociones Blaumar, Rentalmar Apartaments, Tamarit. Els seus directors i directora han signat avui el conveni amb la Universitat, que permetrà als estudiants combinar les classes amb 1.005 hores d’aprenentatge pràctic remunerat durant dos cursos i fer el Treball de Fi de Grau a l’empresa.

Es tracta de la primera menció dual que s’implanta en un grau de l’àmbit del Turisme en una universitat pública de l’Estat, i el segon de la URV, després que el curs passat s’iniciés la formació dual al grau en Química. És “la continuació, que no la culminació, del canvi del programa del grau en Gestió en Turisme i Hoteleria per adaptar-nos al que els agents del sector turístic necessiten”, ha explicat Òscar Saladié, degà de la Facultat de Turisme i Geografia. Per això l’objectiu principal de la menció és adequar les necessitats d’aprenentatge dels estudiants a les necessitats reals de l’entorn, de manera que puguin aplicar i complementar els coneixements adquirits durant la seva formació acadèmica, afavorint l’adquisició de competències que els preparin per exercir activitats professionals, els facilitin l’ocupabilitat i els fomentin la capacitat d’emprenedoria.

Montserrat Aguiló és una de les estudiants que començaran l’itinerari els propers mesos a Tamarit. Va decidir presentar la seva candidatura per poder “practicar tot el que he après durant la carrera i aplicar-ho a l’àmbit laboral. El que espero d’aquesta oportunitat és aprendre el màxim possible sobre els diferents departaments en els quals estaré fent menció”.  Per a Judith Cayuelas, que s’integrarà a PortAventura, la menció és “una molt bona oportunitat per entrar al món laboral” perquè “serà més fàcil trobar la feina desitjada gràcies als coneixements i l’experiència d’aquests mesos de formació”.

Els quatre estudiants han estat seleccionats en base al seu expedient acadèmic, el currículum, una carta de motivació i, en alguns casos, una entrevista amb les empreses. Cursaran 56 crèdits distribuïts en pràctiques externes aquest curs, que fan tercer, i el proper, quan facin quart. També seguiran l’assignatura teòrica Orientació en el Sector Turístic, impartida per professionals del sector sobre aspectes rellevants per a la l’adaptació dels estudiants al món laboral, i l’Estada en l’empresa Turística, el contingut de la qual és acordat entre la Facultat i les empreses on els estudiants fan la formació dual, i el treball de Fi de Grau. Es tracta d’un “procés d’acompanyament i tutorització de l’empresa i del tutor acadèmic per assegurar que els estudiants desenvolupen les competències i habilitats durant el temps que fan la menció”, ha especificat Jesús Angla, vicedegà de la Facutlat de Turisme i Geografia.

Dues de les estudiants que cursaran la menció dual del grau en Gestió en Tursime i Hoteleria.

Els responsables de les diferents empreses implicades han destacat el que l’aliança entre el sector i la Universitat pot aportar als estudiants. Albert Sanantón, director de Recursos Humans de Port Aventura, ha apuntat que cursar la menció dual ajudarà els estudiants a decidir cap a on volen enfocar-se, mentre que Sandra Amorós, responsable del Departament de Persones de Cambrils Park Resort i Càmping Sangulí, ha detallat que podran viure el dia a dia d’un sector en canvi constant. Gil Cristià, de Rentalmar Apartaments, ha apuntat que per al sector també és important rebre les “noves idees que aportin els estudiants” per millorar-lo i alhora és una oportunitat perquè els graduats en Gestió en Turisme i Hoteleria “es quedin a les nostres empreses”.

De fet, aquesta és també l’expectativa dels estudiants. Anna Patrick, que cursarà la menció a Promociones Blaumar, detalla que “idealment m’agradaria trobar un lloc dins l’empresa, on encaixen els meus interessos i aptituds però que sigui un desafiament a la vegada”. Ander Javier Tacure, que s’integrarà a Estival Park Salou, es planteja aquesta menció com un pas intermig: “Si l’empresa em continua oferint l’oportunitat de treballar i aprendre amb ells fora del període, m’agradaria continuar formant part del seu equip i potser migrar a altres països buscant noves oportunitats a llarg termini.”

Membres del Consell de Direcció de la Universitat i de la Facultat de Turisme i Geografia amb els representants de les empreses col·laboradores per a la formació dual del grau en Gestió en Turisme i Hoteleria.

El rector, Josep Pallarès, ha agraït a les empreses que inicien amb la Facultat de Turisme i Geografia aquesta experiència pionera en què “la Universitat s’acosta a les empreses” per “crear sinergies per al desenvolupament de la nostra economia”.