T.E
31/08/22

Ha estat elaborada, de forma conjunta, per l’Ajuntament de Salou, l’Institut Jaume I i el Grup de Dones de Salou.

 

La Torre Vella de Salou acollirà, des d’aquest divendres, 2 de setembre, l’exposició “Cap a la conquesta de Mayūrqa. Protagonistes, vestimentes i colors del passat medieval”, creada, de forma conjunta, per l’Ajuntament de Salou, l’Institut Jaume I i el Grup de Dones de Salou, amb l’objectiu de dotar de rigor històric i potenciar la Festa del Rei Jaume I de Salou.

Una part de la mostra ha estat elaborada per l’alumnat de 1r de Batxillerat artístic de l’Institut Jaume I, de la promoció 2021-22, amb la coordinació de la professora d’Història de l’Art, Esther Lozano; i és vinculada al projecte del centre educatiu ‘Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou’.

D’altra banda, l’exposició incorpora les vestimentes del Rei Jaume I i dels personatges que el van acompanyar en aquest fet històric, cosits pel Grup de Dones de Salou, sota l’assessorament de la dissenyadora de moda i patronista Olivia Garzón. Les peces que s’hi mostren són només una part, atès que la intenció de l’Ajuntament és anar augmentant el número de vestits.

A més, la mostra s’ha sustentat en les col·laboracions amb l’Ajuntament de Salou i amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (programa UMA).

L’alcalde Pere Granados ha felicitat l’Institut Jaume I de Salou, els alumnes i la professora Esther Lozano, per la tasca duta a terme per dotar la celebració de rigor històric; i ha posat en relleu el treball exhaustiu del Grup de Dones de Salou, per confeccionar els vestits. També, ha agraït la gran labor de l’àrea de Serveis Culturals, per la gran aposta per impulsar aquesta festa.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha mostrat la seva satisfacció pel fet “d’haver pogut unir dos grups tan importants de Salou, com són l’Institut Jaume I i el Grup de Dones, que participaran, en col·laboració, en aquesta exposició, per tal d’explicar la història del nostre municipi i fer-la més participativa i rigorosa”.

La mostra recorda quan, el setembre de 1229, l’exèrcit d’uns 10.800 homes, sota les ordres del jove rei Jaume I, va salpar cap a la conquesta de l’illa de Mayūrqa, des de Salou, un dels ports medievals més rellevants de la Corona d’Aragó.

Es pretén que les persones coneguin l’època medieval, especialment, sobre el fet històric i el monarca, conegut com el Conqueridor, d’una manera rigorosa i contextualitzada. Els textos, les imatges i els àudios del recorregut, a través de vuit colors i vuit protagonistes, tracten d’estimular el coneixement de l’època i de les vestimentes dels personatges del voltant del Rei Jaume I.

L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’octubre, al centre cultural Torre Vella de Salou, en horari de dilluns a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, tancat.