T.E.
31/10/2022

El sector turístic segueix compromès amb les millores dels seus establiments i continuarà invertint durant el 2023, sobretot, en sostenibilitat.

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2022. Així, des de l’1 de gener i fins al 30 de setembre, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -7,6% respecte al mateix període de l’any 2019 -el darrer any que el sector turístic va poder treballar amb normalitat-. Amb tot, la FEHT s’ha mostrat optimista per la ràpida recuperació del turisme un cop es van acabar les limitacions a la mobilitat provocades per la pandèmia. Així, en total, durant el 2022 s’han dut a terme a la província de Tarragona més de 17,5 milions de pernoctacions enfront les 19 milions de 2019. A la Costa Daurada, la davallada -comparada amb 2019- ha estat del -9,1%, mentre que a les Terres de l’Ebre s’han incrementat un +16,5%.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “després dels dos pitjors anys de la història del turisme, el 2022 el podem qualificar com a correcte. Tot i que encara no hem aconseguit recuperar les dades de pernoctacions del 2019, hem vist com, amb el final de la pandèmia, els visitants han tornat a la nostra destinació. Per a tot el sector era un repte recuperar-nos el més ràpidament possible. Hem tingut algunes complicacions com la recerca de professionals o l’encariment de costos energètics i de subministraments que, finalment, faran que els comptes d’explotació no siguin tan positius com necessitàvem”. A més, Cabré ha destacat com un punt negatiu “l’afectació de la guerra a Ucraïna, tant per la manca de visitants russos -un mercat líder a la Costa Daurada- i de l’Europa de l’Est, com per l’augment de costos energètics i de subministraments que ha comportat”.

Respecte als diferents tipus d’allotjament, aquest any 2022 i respecte al 2019, els hotels de la demarcació han patit una davallada en pernoctacions del -10,1%, els càmpings del -5% i els apartaments del -5,5%. Sobre aquest tema, Cabré ha volgut recordar que “després de dos anys, tots els establiments hotelers, càmpings i apartaments han pogut obrir les seves portes i oferir els seus serveis amb normalitat”. Tot i això, ha volgut recordar que “a inicis d’any també vam estar tancats a causa de les dificultats de moviments per a tota la població. A més, l’inici del curs escolar a Catalunya a inicis de setembre també ens ha restat un parell de setmanes on, habitualment, moltes famílies catalanes feien les seves vacances familiars”.

Els mercats nacional i irlandès han crescut, el britànic ha disminuït

Aquest any 2022, el mercat nacional ha incrementat les dades de la temporada 2019, així les pernoctacions durant tot l’any han crescut un +6,7% respecte al 2019. Cabré ha recordat que “en un any sense Covid tenim el 50% de turisme nacional i el 50% d’internacional, enguany ja ens hi estem tornant a apropar amb més d’un 40% d’estrangers”. Així, per mercats internacionals, comparats amb el 2019, el francès ha davallat un -1,9%, el britànic un -18,8%, l’holandès un -7,4%, l’alemany un -14,7% i el belga un -1,6%. Mentre que l’irlandès ha crescut un +15,0%.

Respecte al que queda de temporada turística a la demarcació de Tarragona, Cabré ha assenyalat que “ens trobem en una situació similar a la del 2019. Alguns hotels i càmpings comencen a tancar per temporada baixa. Els establiments que resten oberts ho faran amb ocupacions mitjanes, bàsicament de turisme sènior centreeuropeu, turisme esportiu i esdeveniments”.

Incertesa per al 2023

Respecte a les expectatives del sector turístic per al 2023, ara mateix, tal com ha afirmat Cabré, “hi veiem molta incertesa. Hi ha molts factors externs que no ens ajuden a planificar l’any vinent”. Algunes d’aquestes circumstàncies es troben dins el propi sector, com la fidelització dels professionals i la tasca de prestigiar la professió”. Tot i això, Cabré ha assenyalat que “actualment, el 90% de les nostres plantilles ja tenen contracte fixe”.

D’altres factors són externs com les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb l’encariment dels preus de l’energia i dels subministraments. Respecte al conflicte bèl·lic, Cabré ha explicat que “no sabem quan podrem tornar a rebre als visitants russos, però l’encariment de tots els costos d’explotació fa que sigui molt complicat establir els preus i tancar acords amb els touroperadors. A més, som molt conscients que la situació macroeconòmica a Europa farà que les famílies perdin poder adquisitiu i, per tant, puguin destinar menys pressupost a les seves vacances i oci”.

Tot i això, el sector turístic segueix compromès en invertir en els establiments d’allotjament. Segons Cabré, “totes les millores van enfocades a la sostenibilitat i a incrementar els serveis per oferir més qualitat als nostres visitants. Durant la pandèmia vam invertir uns 70 MEUR; els hotels 45 MEUR, els càmpings 20 MEUR i els apartaments 5 MEUR”.

Cabré ha conclòs recordant que “el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Aquest 2022 hem comprovat com, quan els visitants tenen llibertat de moviments, tornen a casa nostra a gaudir de les nostres magnífiques poblacions, platges, de l’interior i dels nostres establiments d’allotjament”.