Conseller delegat del Grup Oliva

 

J.A. DOMÈNECH
09/04/2018

 

El cognom Oliva està associat a les nostres comarques amb el lideratge del mercat de l’automòbil. Una empresa familiar fundada per Joaquim Oliva Valls, que ha anat creixent amb noves incorporacions de marques en els darrers anys, i que ara està comandada per la segona generació. Peugeot, Citroën, Honda, BMW, MINI y un centre de carrosseria, conformen els seus actius, als quals recentment s’afegeix la representació de BMW i MINI a Girona.  

 

‘Volem ser un jugador al sector de l’automòbil durant els propers anys’

 

Pot haver-hi en el futur noves incorporacions? No es pot descartar res,el Grup està molt especialitzat en el que ja té, i en principi en aquests moments estem pensant més en la consolidació. Però, en tot cas, estem molt contents amb les marques que tenim.  

 

Les vendes globals del sector a les nostres comarques van ser de 22.256 unitats al 2017, comptant cotxes, furgonetes i motos. Quina és la quota que té el Grup de tot el mercat d’automoció local? Estaríem parlant prop d’un 25%. Les vendes del sector a la província han millorat sensiblement respecte l’ any passat (20.800 unitats), però no s’acaba d’arribar a les xifres pre-crisi (39.600 unitats, el 2016). No sé quan arribarem ni tan sols si hi arribarem. Tots els mitjans de transports s’estan adaptant als canvis dels fets, en conseqüència no necessàriament la fòrmula que es feia servir al principis del segle té efectes ara.  

 

Les marques estrenyen tan com sempre, o ara més que abans? Les marques sempre han estret molt i ara encara més. El mercat espanyol particularment és un dels més competitius del món. Aquí tenim 12 fàbriques, i això fa que totes les marques allà on es fabriquen els cotxes han de tenir una presència especial. Llavors, la pressió de tenir una quota de mercat superior a la que el mercat els hi donaria a cadascuna d’elles, produeix una pressió enorme, que és una peculiaritat del nostre sector.  

 

‘Cal evitar que els cotxes antics que contaminen o no són segurs segueixen en circualció’

 

El 2011 el Grup va incorporar Citroën, el 2013 BMW. Voldria incidir en el tema BMW. Quin canvi ha suposat incorporar aquesta marca al seu Grup? El posicionament de BMW és totalment diferent degut a que va orientat a un segment de públic determinat. Per a nosaltres el més important ha estat que, com a Grup, hem hagut d’aprendre a treballar amb un volum més gran de gent, amb una organització més professional, amb més jerarquia i amb mitjans propis d’una empresa més vertebrada que quan teníem dues marques.  

 

Recentment s’afegeix la representació de la marca bàvara i de MINI a Girona (Oliva Motor Girona). Això ja es un pas d’una altra dimensió. Nosaltres volem ser un jugador al sector de l’automòbil durant els propers anys. De fet escoltem molt atentament totes les propostes que ens arriben de les marques que representem. Per tant, com deia al principi, tot és possible en un futur. Intentem que les nostres capacitats i volum tinguin sentit en el mercat de la distribució del automòbil en un futur. Oportunitats no ens en falten i estem molt animats. El Grup està creixent en els últims anys, però no qualsevol creixement val. Ha de ser sostenible, rentable i coherent. En el cas de Girona hem vist amb satisfacció que els clients i el Grup BMW han trobat un bon motiu per confiar en nosaltres.  

 

La marca Oliva té, dintre del sector, molt de pes en el nostre territori, vull dir que segurament és un actiu apreciat pels consumidors i les marques. Estem molt contents d’aquesta valoració, que realment ens dona un valor afegit. Això ho hem detectat fins i tot a Girona, on hem notat el valor del nostre nom.  

 

El seu Grup destaca especialment en la venda de vehicles industrials. En percentatge, quina seria la participació en el mercat provincial? Peugeot i Citroën són les marques líders en aquest segment, per tant estaríem al voltant del 30% de la quota de mercat d’aquest tipus de vehicle.  

 

Un fenomen que s’ha incorporat amb força per facilitar la compra de vehicles són les fórmules del renting i el leasing. De quina manera es fan notar aquestes alternatives de finançament? Nosaltres fa molts anys que treballem en aquest tema. En aquests camps tenim relació amb molts operadors, i treballem en els propis productes que ofereixen les marques. I si, efectivament, cada vegada cobren més relleu. Són productes claus en el desenvolupament del sector.  

 

Dins del Grup vostès tenen una corredoria d’assegurances, Protego, que més enllà de vendre assegurances per l’automòbil, té una dinàmica pròpia. Ja fa més de 15 anys que vàrem pensar que Protego tingués vida pròpia i els seus propis objectius. La seva activitat no gira només envers l’automòbil sinó que ho fa en moltes altres branques, amb especialització en les empreses.  

 

Pràcticament, la majoria de les concessions del Grup estan instal·lades a Les Gavarres. Inicialment aquesta ubicació va tenir les seves dificultats. En canvi ara s’ha rebel·lat com un model d’èxit. Si, nosaltres vam venir aquí per un cúmul de circumstàncies. Tenir totes les marques juntes és molt interessant, a més cadascuna d’elles marca el seu propi perfil en quan a espai, decoració, etc. Aquí a Les Gavarres ocupem una superfície de 17.000 metres quadrats dels quals estan edificats uns 10.000.  

 

Quines expectatives de vendes d’unitats tenen pel 2018? Tenim previst vendre 5.500 cotxes nous i uns 3.000 de segona mà, amb la intenció d’intentar arribar als 9.000, com a objectiu desitjable. Esperem un petit creixement del 4% de mercat, i el nostre objectiu es acompanyar aquest creixement.  

 

El vehicle d’ocasió cobra, doncs, protagonisme. La venda de cotxes de segona mà s’està incrementant a tot el món i especialment a Espanya. Hi ha molt bones oportunitats i és una via d’accés a l’automòbil que també ofereix garanties. Com valora el paper que juga l’Administració al seu sector, especialment en el tema dels ajuts? Sóc contrari a les ajudes de l’Administració, a les empreses en general, i, en particular, a l’automòbil. Crec que el nostre sector ha d’organitzar-se sobre la base de la demanda dels consumidors. Quan hi ha subvencions es produeix una alteració del mercat, no necessàriament justa. Són subvencions que s’engeguen davant d’ un imprevist o una situació determinada, i acaben quan finalitza aquesta situació. Però moltes vegades els efectes positius que es persegueixen queden neutralitzats pels efectes negatius que es produeixen. No fa falta que llancin plans d’ajuda a la compra d’automòbils. La nostra obligació com a sector és satisfer la demanda del mercat sempre que sigui natural i no impulsada de forma artificial.  

 

Potser es pot intervenir d’una altra manera… Crec que l’Administració ha de ser molt activa en tot el relacionat amb el medi ambient i la seguretat. Es tenen que retirar de les carreteres els cotxes que no reuneixin les condicions adequades, o penalitzar-los fiscalment. Cal evitar que els cotxes antics que contaminen molt o no són segurs segueixin en circulació. Això ho dic com a ciutadà: aquests cotxes posen en perill als propis usuaris, a aquells que són al seu voltant, i, a més, contaminen.  

 

En això podrien ajudar les ITVs Les ITVs són vàlides, però hem de tenir en compte que el seu certificat és un filtre mecànic, però no de la total eficiència d’un cotxe, ja que no poden impedir que un automòbil de 14 anys circuli, per exemple, i ja sabem que contamina 10 vegades més que un d’actual. Crec que amb un petit examen molts tallers estaríem capacitats per avaluar la idoneïtat d’un cotxe. A més, les ITVs no haurien de ser un monopoli, i ja hem vist els problemes polítics que han generat. En altres països són els propis tallers els qui certifiquen la validesa . En aquest sentit, aquí a Espanya és un model absurd.  

 

‘La venda de cotxes de segona mà s’està incrementant a tot el món’

 

La seva empresa és de caràcter familiar. Recentment s’han produït canvis en el si de la seva direcció agafant vostè la responsabilitat com a conseller delegat. Estic molt agraït a la família per haver confiat en delegar en mi aquesta responsabilitat. I especialment orgullós de tot el que estem fent plegats. Però el meu paper crec que no és tant rellevant, el equip, sí.  

 

I potser hi ha la possibilitat que s’incorpori una tercera generació? He de dir que estem molt orgullosos de la nostra empresa familiar. Però el que perpetua la empresa és la professionalitat. Vull dir que la possibilitat és certa, però serà determinada per la professionalitat; és la millor recepta per donar continuïtat a la tradició familiar.  

 

PERFIL

Edat:53 años

Formació: Llicenciat en Dret.

Aficions: Nàutica, hípica, muntanya.

Trets principals del seu caràcter: Empàtic, optimista, perseverant, pacient.