Cap de màrqueting de Viajes Para Ti

 

T.E.
16/10/2018

 

Nacho Vallina és el responsable de màrqueting i ‘Business Developer’ a l’empresa reusenca Viajes Para Ti, la qual agrupa tres portals de viatges especialitzats: Esquiades.com, Buscounchollo.com i Amimir.com. Són plataformes que ofereixen destinacions de neu, escapades i allotjaments d’hotel respectivament. L’empresa es va crear l’any 2002 amb l’objectiu d’oferir destinacions a preus assequibles amb paquets competitius plens d’experiències i oportunitats per tal de reservar amb les millors condicions. La seva marca Esquiades.com lidera el mercat de reserves de neu a nivell estatal.  

 

Treballem molt a partir de les opinions directes que ens fan arribar els nostres usuaris. Foto: Xavi Jurio

 

Quin balanç fan de la temporada passada amb Esquiades.com? La passada temporada vam pujar entre el 15 i el 18% en volum de reserves respecte a la temporada 2016-2017. Cal destacar Andorra, la nostra destinació estrella. També hem estat despuntant en altres com Baqueira i Sierra Nevada. Si parlem en proporcions, el volum de negoci d’Esquiades.com es fa durant la temporada d’esquí. Segurament més del 90% es concentra en aquest interval de temps, especialment al desembre i al gener. Vindria a ser el juliol i l’agost de la temporada de vacances de Buscounchollo.com, per exemple. Esquiades.com va tenir una bona temporada els primers mesos de 2018, de molta neu. Meteorològicament va ser espectacular i això va impulsar la tendència de reserva.  

 

Què van observar? Una anticipació de reserva molt forta. Per corroborar-ho, a l’agost ja se’n demanaven sortides per cap d’any, gener i febrer per anar a esquiar. Tenim dades que proven que la contractació anticipada al juliol i l’agost s’ha disparat més d’un 40%, un fenomen que veiem any rere any. En volum potser només són centenars de reserves, però en percentatge notem una pujada.  

 

A què creuen que es deu? Per la disponibilitat limitada, moltes de les ofertes s’han d’agafar amb temps. En cas contrari, a última hora el preu puja i l’hotel que busques ja està ocupat. El turisme d’esquí exigeix un comportament de client molt particular, és a dir, previsor, perquè gran part dels clients busquen un tipus d’allotjament a peu de pista i molt estratègic. A més, hi ha molta gent repetidora que busca els mateixos espais perquè ja té un circuit i unes activitats al cap.  

 

El factor meteorològic, però, és una variable que pot fer trontollar les reserves anticipades… La meteorologia pot implicar cancel·lacions d’última hora, perquè en el moment de fer la reserva, no saps què temps farà. Una reserva anticipada no garanteix que al final es realitzi l’escapada, però assegura preus assequibles i altres facilitats de contractació. En cas que vulguis esperar a saber si tindràs un bon clima fins a l’últim moment, pot provocar que acabis assumint un preu elevat. És una dicotomia que està sempre present.  

 

Això a l’estiu no passa. Què succeeix amb Amimir.com i Buscounchollo.com? Buscounchollo.com ha tingut una temporada d’estiu bona, ja que hem tingut ofertes profitoses. Això és degut a que els hotels no han estat tan plens com els dos estius anteriors. No obstant això, els hotels i destinacions que surten a BuscoUnChollo.com, majoritàriament nacionals, estan competint amb altres destinacions internacionals com Turquia i Egipte, que també estan agafant bones tendències. A Espanya el turisme va bé, però segurament no tant com en altres temporades, perquè aquestes destinacions internacionals estan agafant altes quotes de mercat, tot defugint temporades passades en les quals havien patit problemes polítics i de risc.  

 

En aquesta línia, els va afectar la inestabilitat política de Catalunya? Es va notar puntualment en els mesos d’octubre i novembre del 2017 pel que fa a una lleu baixada en la tendència de les reserves amb destinació Catalunya. A hores d’ara, però, està tot força estabilitzat.  

 

‘Fa cinc anys facturàvem 20 MEUR, actualment arribem als 80 MEUR’

 

 El factor positiu és que disposen de tres portals que els ajuden a segmentar el seu públic i, d’aquesta manera, coneixen més profundament els seus interessos. Evidentment. El fet que un usuari es decanti per un portal determinat, ens dóna informació. Buscounchollo.com és un gran portal de viatges generalista amb un preu exclusiu durant 7 o 8 dies. A nivell de negoci, Buscounchollo.com i Esquiades.com es troben a un 50% de facturació de tota la empresa entre les dues. El preu mitjà de les ofertes del primer està al voltant dels 280/300 euros anuals, però el volum de reserves és molt superior al d’Esquiades.com. Malgrat això, el preu d’ofertes mig d’Esquiades.com és molt més elevat: 1.000/950 euros.  

 

Quins beneficis està aportant Amimir.com (allotjaments d’hotel), és relativament nou… Fa un parell d’anys que hem començat, si. És un mercat complicat i dur. El volum de negoci encara no és representatiu si el comparem amb la resta de portals. Passat l’estiu, hem tingut bones sensacions. Si el comparem, però, amb Buscounchollo.com que, aquest estiu ha arribat a superar les 1.500 reserves en només 24 hores, reconeixem que ens manca recorregut. I és que ara mateix podem trobar-nos amb una vintena aproximada de reserves diàries. Cal fer més visible la marca. L’any següent de posar-la en marxa, ens vam situar al voltant del 70% de l’increment de reserves i facturació. Aquest estiu vam tancar amb prop d’uns 180.000 euros de facturació amb Amimir.com.  

 

Com van anar les reserves anuals amb els altres dos portals l’any passat? Amb Buscounchollo.com vam aconseguir més de 135.000 reserves i amb Esquiades.com, més de 45.000, ja que ens hem posicionat com a líders en el mercat de la neu en l’àmbit estatal i a més tenim un 8% de clients estrangers.  

 

Quantes reserves actuals poden arribar a tenir amb les tres marques? Segurament aquest 2018 acabarem per damunt de 200.000 reserves de viatges entre les tres marques. La majoria són de Buscounchollo.com amb prop d’unes 150.000, perquè es tracta d’un mercat més obert i ampli. Si hem de mesurar el client estatal que esquia, en canvi, el percentatge ja baixa a un 8%, un mercat potencialment molt més reduït.  

 

L’àrea d’influència d’Esquiades.com és l’Estat, França, Andorra i voltants. Estudien la possibilitat d’ampliar la franja en un futur proper? Si, a escala internacional estem fent esforços mirant de portar clients de l’estranger fins a destinacions com Andorra. D’altra banda, portar també clients d’aquí a l’exterior fins a destinacions que volem potenciar encara més: els Alps i el Pirineu francès, per exemple. Hi ha certa demanda d’aquest tipus de producte tot i que és molt residual. Al cap i a la fi, són viatges que requereixen un mínim d’inversió per part dels clients, tant econòmica com de dies de vacances.  

 

Porten des de 2002 impulsant Viajes Para Ti, quina progressió creuen que han dut a terme? Fa cinc anys ens trobàvem en els 20 milions d’euros de facturació anuals aproximadament i actualment arribem a prop d’uns 80. Cada vegada costa més, però, des que el 2010 es va posar en marxa Buscounchollo.com vam progressar molt. El 2012, érem entre 12 i 15 treballadors i ara en som 85. Aquest creixement ha estat possible gràcies al llençament de Buscounchollo.com. D’altra manera, no haguéssim tingut un creixement tant fort només amb Esquiades.com, perquè és un producte molt estacional. A hores d’ara, busquem nous perfils de treballador amb una mitjana d’edat d’uns 26 anys per als departaments d’atenció al client, comptabilitat i disseny web, a banda d’informàtics, que tot i tenir-ne 30 persones, sempre en busquem.  

 

Vallina és el cap de màrqueting de Viajes Para Ti. Foto: Xavi Jurio

 

Quin és el feedback que reben dels seus clients? Treballem molt a partir de les opinions directes que ens fan arribar els nostres usuaris. De fet, a les nostres instal·lacions hi ha un equip de qualitat, un departament format per tres persones que es dedica exclusivament a revisar les opinions dels clients. Tant a Esquiades.com com a Buscounchollo.com tenim un índex de satisfacció superior al 98%. Això vol dir que aquest tant per cent de clients tornarien a reservar amb nosaltres. Estem gestionant més de 50.000 valoracions anuals dels tres portals. S’estan revisant totes i es publiquen tal com ens arriben al web amb l’objectiu d’aportar la màxima transparència i informació a la resta de clients. En un dia podem rebre unes 1.000 enquestes i les revisem una per una. El client sempre ha sigut i serà el més important. Aquest factor creiem que és el desencadenant del nostre petit èxit com a negoci i on-line.  

 

PERFIL

Edat: 35 anys.

Professió: Cap de màrqueting.

Aficions: Viatjar, escoltar música i fer esport..

Trets principals del seu caràcter: Curiós i emprenedor.