Josep Gallofré
23/04/2021

Daniel Rubio és el regidor de Medi Ambient i Recursos Humans de l’Ajuntament de Reus. Entre ambdues regidores treballa amb una gran quantitat de projecte amb la visió posada a millorar el benestar de la ciutadania. Entre aquests projectes, un dels més destacats és la creació de Reus Energia, que es troba en una fase d’exposició pública obligatòria. Així mateix, treballen en altes conceptes al voltant de la sostenbilitat i les energies renovables, així com accions que bonifiquin a les empreses en aquest sentit. 

«A mitjà termini tindrem cinc escoles en règim d’autoconsum i un projecte per fer la transició energètica al poligon AgroReus»

En quin estat es troba la creació de Reus Energia?

Està en una fase obligatòria d’exposició pública. Passat aquest temps i a l’espera de rebre possibles al·legacions, si n’hi ha, caldrà resoldre-les i passar a l’aprovació definitiva del plenari per començar la tramitació a institucions supramunicipals. Hem de picar la porta a Madrid, sabem que no ens esperem i que haurem de fer una tasca de passar per les finestres.

Quin és l’objectiu?

No hem d’enfocar Reus Energia com una competència de les grans empreses. La voluntat és tenir un únic client d’entrada: l’Ajuntament de Reus i empreses municipals. Pretenem que aquesta empresa pugui oferir a primera instància energia a un preu més competitiu de mercat. En aquest sentit, estem buscant un soci que ens faci de ‘broker’. Amb el marge generat volem capitalitzar la societat per invertir en la implantació de fonts renovables, projectes d’energia solar i algun d’eòlica i fer la transició energètica municipal.

Però l’energia és un mercat regulat…

Busquem un soci comercialitzador. Sabem que tenim un marc legal que ens permet la viabilitat d’aquesta empresa pública. No ens enfoquem ni en el transport ni en la distribució de l’energia perquè, com bé comentaves, és un mercat que està regulat. No comprarem energia. Tenim un marc legal que ens ajuda i ens acompanya i ens centrem en les 2 fases del mercat liberalitzat. A més, comptem amb un gran client com l’Ajuntament de Reus, que ens dóna una facturació d’entrada de vora 4 milions d’euros.

«Hem de treballar perquè les empreses puguin fer una aposta per posar plaques fotovoltaiques»

Parla d’empreses comercialitzadores. Han tingut ja alguns contactes amb alguna?

Sí. Hem tingut alguns contactes amb empreses comercialitzadores. Hem obert alguns canals amb possibles socis, però hem de tenir en compte diversos factors. No podem escollir-la a dit, s’ha de passar una licitació. El que ens permet la llei és fer consultes prèvies per veure en quin estat es troba el mercat i fer una licitació atractiva per al sector energètic i avantatjosa per la ciutat.

No fa massa van ser convidats per la Cambra de Comerç en la presentació de la xarxa de Comunitats Energètiques per explicar el projecte.

La Cambra ens va convidar com a ciutat referent. Durant la presentació tothom feia referència a la situació en què es troba Reus. Tenim projectes de comunitats energètiques que seran una realitat en pocs mesos. La primera comunitat energètica serà a la zona nord, tindrà al voltant dels 50 watts i una doble funció. Permetrà generar energia per abastir el Mas Carandell, centres cívics i l’escola Ciutat de Reus. Amb l’energia excedent de les plaques instal·la dades estudiem oferir contractes als clients particulars.

A més, a mitjà termini tindrem cinc escoles en règim d’autoconsum i un projecte per fer la transició energètica al poligon AgroReus.

Quins conceptes treballen pel que fa a sostenibilitat?

En sostenibilitat treballem en dues línies. Una que fa quatre anys que ens situa com a referent mundial amb la mobilitat del vehicle elèctric, el carsharing. Els cotxes deixen de tenir propietari i els vehicles són compartits pels treballadors de l’Ajuntament de Reus. Aquest sistema que utilitzem de la marca Nissan en el nostre municipi també té 2 vehicles perquè particulars de la ciutat puguin utilitzar aquests vehicles com si fos el Bicing de Barcelona.

I progressivament, l’Ajuntament de Reus inclou el vehicle elèctric en la seva flota

Hem anat introduït molts vehicles elèctrics a l’Ajuntament. Amb Aigües de Reus ja es fa una aposta decidida cap a l’elèctric. El futur és l’hidrogen i hi estem treballant. Volem ser el primer municipi que tingui vehicles d’hidrogen de petit format. Ho enfoquem als vehicles de la neteja. Tenim un projecte en fase d’estudi al polígon Agroreus per ser capaços de generar energia i que amb els excedents es pugui generar hidrogen verd.

Les dades de recollida selectiva a Reus són prou bones.

És una bona notícia que Reus vagi millorant. Però és poc, hi ha molta gent que no recicla. És una obligació. En poc temps la Unió Europea multarà les ciutats que no arribin als índexs de recollida selectiva marcats per llei. Els bons resultats de Reus són fruit del treball conjunt que s’està fent, amb un seguit de campanyes. Sabem que ens queda molt camí per recórrer i el punt d’inflexió serà quan entri la nova contracta, amb la implantació d’illes de contenidors. Cal tenir en compte que la ciutat no està preparada actualment per reciclar allà on tu tens el teu contenidor. És una realitat, sobretot en la zona centre. S’ha preparat una licitació que ens permeti tenir contenidors en tot el municipi, i ens permeti treballar campanyes pilot de porta. També hi ha un projecte de recollida al centre de la ciutat, on tenim una mancança d’illes emergents. Treballem, igualment, en un pla de millor de la recollida selectiva en el sector comercial que aviat veurà la llum. Treballarem per la fórmula que qui més recicli menys impostos pagui i assolir els objectius dels 50 i 60% de recollida en algunes faccions. No dubto que ho aconseguirem.

«Volem ser el primer municipi que tingui vehicles d’hidrogen de petit format»

Les noves tecnologies són clau en la recollida selectiva?

Tenim un projecte per implementar vers la gestió de residus. Es tractava sobretot del tancament de contenidors, ho estem estudiant. De l’estil dels que hi ha a la zona nord de l’Estat espanyol, que quan llencem la brossa ens haurem d’identificar. Els contenidors porten lectors que permeten l’obertura de la tapa i poder abocar la facció que correspon aquell dia. Apostem per un tancament d’envasos i és un projecte d’1,6 milions d’euros que es va quedar aturat durant la situació d’emergència sanitària. Estem pendents que Territori i Sostenibilitat resolgui i avanci l’adjudicació de les subvencions que ens van presentar. Tenim l’esperança que ens la puguin donar i mirar de ser un referent i millorar. La ciutat de Reus necessita aquest pas important en el reciclatge.

Les empreses de Reus han d’apostar per les energies renovables?

Sí, és molt important. Hem de treballar perquè les empreses puguin fer una aposta per posar plaques fotovoltaiques. A les que ho fan, l’Ajuntament de Reus els bonifica el 50% de l’IBI. Ja tenim 8 sol·licituds.