Presidenta de l’entitat comercial d’El Tomb de Reus
T.E.
01/08/2018
Començada l’època de rebaixes, quines sensacions/previsions tenen des del Tomb de Reus, comparant-ho és clar, amb la temporada d’estiu anterior?
Som empresaris, i com a tal, sempre esperem tenir uns resultats iguals o millors que ahir, que el mes o l’any passat. Cada dia, a l’hora d’aixecar la persiana, ens mostrem positius i encara més amb la temporada de rebaixes. No oblidem que la paraula “rebaixes” atrau molts col·lectius diferents i la sort és que, almenys per part d’El Tomb, tenim diferents tipus d’associats i som capaços de complaure al 90% del públic objectiu que vingui a la nostra ciutat. Segons les expectatives que ens han fet arribar des de l’agència Reus Promoció, el turisme que fins ara s’ha mantingut és el francès i el rus, però el més creixent és el local (el català i el nacional). Per altra banda, la campanya que presentem aquest estiu va dirigida a un públic familiar català i nacional, ja que són els que més visiten la nostra ciutat.
Cal parlar de la continuïtat de la campanya comercial conjunta amb Tarragona ‘Tot queda a casa’. Després de presentar dades i sumar la implicació de 310 botigues en total, com ho veuen des de l’entitat comercial?
La campanya “Tot queda a casa” suposa un repte molt gran, ja que parlem del fet que dues ciutats molt comercials sumen sinergies per arribar a un objectiu comú: Moure gent i fomentar el consum. La presència de gent pels carrers i les botigues s’ha fet notar, potser no en un nombre molt elevat, però si n’hem obtingut una bona resposta. Tot plegat, suposa un esforç que no es veu. És a dir, som dues entitats comercials que, tot i ser veïnes, vivim dues realitats comercials molt diferents. Aconseguir doncs, que la Via T i El Tomb de Reus es posin d’acord per fer una acció conjunta no és fàcil i requereix un esforç important, com tota acció comercial al cap i a la fi.
Quin ha estat l’impacte de la sisena edició de la Festa de la Primavera. Com s’han acollit les novetats que van incorporar i quina rebuda van tenir?
Aquest any el fet de canviar el format al que el nostre públic estava habituat ha creat certa incertesa i alhora ganes de conèixer la proposta. En aquest sentit, la resposta ha estat positiva. En totes les modificacions que fem a les campanyes sempre hi ha establiments que són “líders”, és a dir, sempre hi ha els que s’apunten de seguida perquè tenen idees constantment i els agraden els reptes. A la Festa de la Primavera d’enguany hem intentat que els compradors coneguin més a fons la feina que hi ha darrere d’una simple experiència de compra i el cert és que ha cridat l’atenció. Esperem que a la següent edició hi hagi més establiments que s’apuntin a fer coses diferents i apropar la ciutadania a veure el comerç des d’una altra perspectiva.
Des del Tomb de Reus, quina radiografia actual fan de la ciutat. Faci una mica d’anàlisi de la rotació de comerços del tomb de ravals.
És cert que s’obren i tanquen comerços constantment i, per tant, existeix aquesta rotació de comerços. Potser és més evident que existeix al tomb de ravals que no pas a altres carrers de la ciutat, perquè ningú ha pensat si el tipus de negoci que s’hi obre és necessari a Reus. Amb la qual cosa, abans d’obrir un negoci cal estudiar a fons l’entorn i la seva gent, analitzar si el negoci que vols obrir és coherent amb el producte o servei que vols oferir o no. D’altra banda, l’obertura imminent de la botiga Intersport (al lloc on era abans el Zara del Raval de Jesús) farà que, altre cop, aquell raval torni a agafar embranzida i que els locals buits es tornin a omplir. En una ciutat tan comercial com Reus és lògic que s’obrin i es tanquin negocis. L’avantatge és que quan un negoci tanca ja n’hi ha un altre preparat per obrir en el seu lloc i passa molt poc temps.
Des del punt de vista formatiu, ja fa uns mesos, es va dur a terme un espai de debat a Cal Massó on es va abordar el comerç des de diverses vessants. Com a representant del Tomb, creu que cal fer més visible la part formativa i de creixement del sector?
El coneixement i l’aprenentatge sempre és convenient fer-lo cada cop més visible. En un món tan canviant com el nostre ens hem d’actualitzar. Hem de ser conscients de la realitat en la qual vivim. La formació en l’àmbit comercial és obligatòria per tal de garantir la supervivència de les botigues i no només del nostre sector, sinó de tots. De fet, fa unes setmanes es va fer una segona ronda d’aquesta jornada de formació, ja que les expectatives i respostes de la primera edició van ser profitoses. Des de Komerciun, l’agència Reus Promoció i les entitats comercials de la ciutat hem considerat oportú fer-ne més, almenys, una cada trimestre (quatre a l’any en total). Són, en definitiva, punts de trobada en els quals, tot i la varietat i diferència dels establiments que hi ha a Reus, podem veure una perspectiva de la realitat que ens ajuda a adaptar-nos als canvis amb l’objectiu de seguir apujant la persiana un dia més.