President de la Comissió d’Enologia de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi

Catedràtic de la Facultat d’Enologia de la URV

T.E.
02/09/2021

Què és l’OIV i quines són les seves funcions?
L’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) és una organització intergovernamental fundada el 1924 que s’ocupa dels aspectes de caràcter científic i tècnic relacionats amb la viticultura i l’elaboració del vi. Actualment està formada per 48 estats membres.

Fins on arriben les competències d’aquesta organització?
L’OIV està organitzada en 4 comissions: Comissió I : Viticultura; Comissió II: Enologia; Comissió III: Legislació i economia; Comissió 4: Seguretat alimentaria i salut. L’OIV és una organització de caràcter consultiu, però la Unió Europea i la major part dels països, membres o no de l’OIV, es regeixen per les normes que l’OIV dictamina. Té competències en tot el relacionat amb el raïm i el vi. Totes les pràctiques enològiques han de ser aprovades per l’OIV, si no, no es poden aplicar en l’elaboració del vi. El mètodes analítics aplicats al vi han d’estar validats per l’OIV com mètodes oficials o de referència. Les transaccions de mercat i les lleis que regeixen tot el relacionat pel vi estan normalment en consonància amb les directrius establertes per l’OIV. Tanmateix l’OIV vetlla perquè el vi sigui una beguda saludable establint límits en les pràctiques vitícoles i enològiques. L’OIV també participa de forma activa en el control dels concursos de vins i marcant les directrius de formació dels enòlegs i sommelliers.

Quins serien els objectius principals del seu mandat per als anys vinents?
En primer lloc continuar el llegat dels meus predecessors que han fet una feina fantàstica. Després intentar focalitzar els esforços en el desenvolupament d’una Enologia verda i seriosa que faci honor a les paraules de Louis Pasteur que va dir allò que el vi és la més sana i higiènica de les begudes.

Queda molt per fer per difondre la cultura del vi?
Si, moltíssim. Malgrat que aquest és un país de vi, molta gent encara no és conscient què és el vi i del que representa per la nostra cultura. Això és especialment important en la gent jove que s’està allunyant de la cultura del vi.

Al nostre territori, què ens faria falta per acabar de fer el salt en qualitat/difusió i distribució dels nostres vins?
La veritat és que durant els darrers anys els nostres vins han millorat moltíssim i ara per ara estan presents a les taules de tot el món i són en moltes ocasions molt ben valorats per la crítica i pels consumidors. Això és fruit de l’esforç que s’ha fet en la formació d’enòlegs en els darrers 30 anys i també dels empresaris elaboradors que han sabut apostar per la qualitat i tipicitat dels nostres vins i caves.