President de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA)

T.E.
25/04/2022

Josep Maria Lloret, propietari del Grup Gran Claustre, que compta, entre altres establiments, l’Hotel Gran Claustre, situat en ple nucli històric d’Altafulla, és des de l’any 2017 president de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA). Creada l’any 2001, ATECA integra a empresaris, treballadors autònoms o per compte propi que tinguin treballadors al seu servei, pertanyent al terme municipal d’Altafulla i àrea d’influència.

Quines són les principals característiques que defineixen el sector turístic a Altafulla?

Tenim un turisme familiar, de gent que busca un lloc amb encant i tranquil. També tenim un turisme esportiu, amb les triatlons que s’organitzen al municipi, però no deixa de ser també un turisme familiar. La gent que ve a Altafulla acostuma a tornar. És molt fidel. És molt difícil trobar al voltant una població que ofereixi el mateix que Altafulla. Hi ha poblacions properes que ofereixen moltes coses, però el que troben a Altafulla, no,

Quins són els objectius d’ATECA i com ajuda els empresaris i emprenedors del municipi?

Intentem ser una eina que intenti ajudar el comerç i el sector turístic. Som una població turística i ajudem a què el turisme funcioni. Organitzem accions com píndoles formatives per als nostres associats i materials com per exemple planells comercials. També impulsem iniciatives com concursos de dibuix per a les famílies que venen a Altafulla. Per exemple per Setmana Santa hem intentat que tots els nens i nenes d’Altafulla tinguessin el seu ou de Pasqua per pintar.

Com ha afectat la pandèmia al sector turístic altafullenc?

El tancament dels establiments durant el 2020 ens va afectar, com a tot arreu. Va ser un any difícil, però potser no tant si ens comparem amb altres poblacions. El 2021 ens vam recuperar bastant i no van notar tant la pandèmia. I és que el turisme d’Altafulla no depèn tant dels touroperadors com en altres poblacions. Tenim un turisme que ve sobretot de Barcelona, la Vall de l’Ebre i el País Basc i això va fer que la pandèmia no ens perjudiqués tant.

Creu que les administracions estan donant suficient suport al sector turístic per potenciar-lo?

Aquí em queixo. Altafulla no és només sol i platja, però la platja és important perquè és un imant per atraure turisme. Molts clients que no s’allotgen a primera línia de mar, com és el cas del meu negoci, volen anar a la platja i no és el mateix que hi hagi rocs que no n’hi hagi. En l’Ajuntament d’Altafulla no trobem la mateixa preocupació per l’estat e la platja i per això, des d’ATECA, hem enviat una carta oberta a l’Ajuntament. No ens podem permetre que els turistes no vinguin per l’estat en què està la platja, perquè tots els sectors se’n ressentiran.

Quines accions es poden impulsar per desestacionalitzar el turisme en poblacions com Altafulla?

No és fàcil. Estem treballant conjuntament amb PIMEC, la Cambra de Comerç i l’Ajuntament d’Altafulla un pla per a desestacionalitzar la temporada. Aquí si que hem de reconèixer la tasca de l’Ajuntament. És un pla que no donarà fruits immediats, però com més aviat comencem a treballar-hi, més aviat obtindrem resultats. Podem atraure empreses o, estudiant les vacances en altres països, turistes d’aquestes destinacions. Hem de crear contingut perquè vinguin, amb campanyes i altres iniciatives.