President del Gremi de la Construcció del Baix Camp

T.E.
24/05/2021

Com a nou president del Gremi, un dels seus objectius és incrementar la xifra d’agremiats.

Al Gremi de la Construcció del Baix Camp actualment tenim poc més d’un centenar d’agremiats. Abans de la crisi del 2008 n’hi havia més de dos-cents d’agremiats. Un dels objectius que ens hem marcat en aquesta nova etapa és incrementar-ne aquesta xifra. La crisi ha estat molt llarga, però el sector s’està recuperant. Creiem que ara és el moment d’aconseguir ser mes agremiats per a tenir més representació i més força davant les administracions i els reptes futurs que ens aniran apareixent.

Per altra banda, un tema força preocupant és l’intrusisme al sector. Sembla molt difícil d’aturar.

Si, ho està sent. L’economia submergida és una altra pandèmia al nostre país, i el nostre sector s’emporta la palma. Hem detectat que hi ha gent que fan petites feines a particulars sense ser empresa ni estar d’alta d’autònom, això provoca una competència deslleial a molts agremiats autònoms i empreses petites que es dediquen a aquest tipus de treballs i que regularment paguem tots els impostos i permiso. Des del Gremi creiem que hi hauria d’haver mes control per part dels ajuntaments, principalment. És molt fàcil de detectar quan a un pis o local s’estan fent unes obres de reforma, i també hauria de ser fàcil de comprovar si els treballadors que les realitzen estan donats d’alta i tenen totes les assegurances al dia.

També és endèmica la falta de personal qualificat.

És un altra dels objectius que tenim sobre la taula aquesta legislatura des del Gremi de la Construcció i la resta d’entitats sectorials. La darrera crisi econòmica que ha durat quasi deu anys ha provocat que el nostre ofici no fos atractiu pels joves que començaven a buscar feina. La majoria de bons d’oficials formats son grans o s’han jubilat, i no han pujat joves perquè no s’han format durant aquests deu anys. Això ha provocat un salt generacional que ara estem pagant. Ens manca ma d’obra qualificada. Hem de mirar de posar-hi remei incentivant els joves i mirant de crear programes de formació que siguin atractius i que els atrapin de nou.

Parlant del sector, sembla que, almenys, la petita obra, ha revifat amb força durant aquests últims mesos.

Si, és cert. La recuperació de la crisi està sent lenta i creiem que la pandèmia que patim podria haver donat un nou cop al sector. Però sembla que no ha estat així, el nostre sector no ha estat dels mes castigats per la pandèmia i se n’està sortint prou bé de moment. Sobretot el que fa referència a obres de particulars i reformes, de la contractació d’obra pública ja no podem dir el mateix.

Hem passat el pitjor dels efectes econòmics de la pandèmia?

No ho sabrem pas mentre la pandèmia segueixi activa. Com he dit, el sector de la construcció no ha estat dels mes afectats econòmicament. Però el panorama que es presenta a partir d’ara és incert. Les administracions han gastat molts recursos per mitigar la pandèmia, i el dèficit és molt alt. Tenim les esperances posades en els fons que Europa vol destinar a regenerar les economies dels països (Next Generation). Bona part d’aquest diners han d’anar destinats a la eficiència energètica dels habitatges i l’energia verda. Ho hem de saber aprofitar com a col·lectiu.