Josep Gallofré
26/11/2020

Álvarez aposta pel turisme de proximitat i la qualitat dels cellers de la DOQ Priorat.

Sal·lustià Álvarez és el president de la DOQ Priorat. Reelegit el passat 2019, és, a més, viticultor i propietari d’un celler a Porrera. La denominació d’origen afronta un moment complicat, així com tot el sector vitinícola del territori, a causa de la pandèmia de la Covid-19. Álvarez aposta per una recuperació que ha de passar per posar en valor el contacte humà i la proximitat. En l’àmbit econòmic, la DOQ Priorat ha perdut aproximadament el 70% de les seves ventes. Pel que fa a la verema d’enguany, aquesta s’ha vist afectada pel Míldiu, que ha provocat una caiguda del 35% de la collita.

Podem parlar d’una mala verema aquest 2020?

No. Els  indrets com el Priorat on l’objectiu és la qualitat del raïm, les males o bones veremes venen donades per la quantitat en condiciones òptimes que entrem al celler.  Si atribuïm una bona o mala collita a la quantitat, òbviament que ha estat dolenta. El Míldiu ha pres un 35% aproximadament de la collita.

Com ha afectat a la DOQ Priorat la pandèmia de la Covid-19?

A efectes sanitaris és una preocupació, tot i que la gent de la DOQ Priorat afectada ha estat poca. Les mesures dels cellers han estat rigoroses. A escala econòmica, en un primer moment hi va haver una aturada molt important, amb un nivell d’afectació de gairebé el 100%. Només les empreses que subministren a grans superfícies van tenir una circulació oberta. Hi ha un petit degoteig de moviment, però hem vist reduïdes les ventes entre un 60 i un 70%. No arribarem al que seria un any normal.

Quines estratègies de recuperació plantegen des de la DOQ Priorat?

L’any 2020 és el de les incerteses. Tot neix d’una pandèmia sanitària i d’unes decisions preses pel govern. Podríem tenir una estratègia amb visió a curt termini, però no sabem el que passarà. És contraproduent. El que tenim clar des de la DOQ Priorat és que la gran majoria dels nostres cellers són familiars i s’ha de posar en valor el contacte i la proximitat amb el consumidor final.

Quina és la tendència dels vins de la DOQ Priorat.

La tendència no la marca la DOQ sinó la operativitat dels cellers. Nosaltres només posem en evidència i valor el que ells fan. El Priorat és un territori complex de treballar i hem de fer productes amb un alt valor qualitatiu. Si no és així, no hi ha futur. Cal dir al consumidor final que la gran majoria de cellers de la DOQ busquen l’exclusivitat de les seves produccions per fer marques amb identitat. Hem passat en 5 anys de 250 a 500 marques.

La nostra projecció és internacional. Els vins de qualitat es valoren arreu del món. Trobem un recolzament molt més fort per part dels països que busquen la singularitat que no pas els que treballen per volums. Treballem amb països interessants com Suïssa, Alemanya, Holanda o una part dels Estats Units i el Canadà.  Per arribar a tenir aquest mercat és imprescindible que siguis rigorós amb la qualitat del producte, altament escrupolós amb la credibilitat del treu treball i ser capaç d’arribar al consumidor i que aquest se senti satisfet.

Cal una aposta ferma per l’enoturisme?

És evident. Darrera d’una campanya de comunicació del vi n’hi ha d’haver una altra que porti als orígens. Catalunya és prou plural per tal que cada territori tingui les seves particularitats fruit d’un treball i una naturalesa. Cadascú posa damunt de la taula les seves virtuts per ser atractiu. Opino, però, que tenim una gran quantitat de productes i territoris i barrejar-ho tot tampoc és del tot bo.