Director de Desenvolupament de Negoci Industrial d’Eurecat

La crisi generada per la Covid-19 ha impactat en la societat i les empreses i ha presentat nous reptes i noves oportunitats. En aquest context, Eurecat treballa per identificar les noves necessitats i tendències i transformar-les en projectes d’innovació per ajudar el teixit empresarial a adaptar-se i prosperar. Així ho explica el director de Desenvolupament de Negoci Industrial d’Eurecat, Guillem Quintana, en aquesta entrevista, on destaca noves tecnologies sobre les quals se sostindrà el creixement de la societat, l’economia i la indústria en la nova normalitat.

Guillem Quintana és el director de Desenvolupament de Negoci Industrial d’Eurecat

En l’escenari actual marcat pel SARS-CoV-2, quins són els principals reptes als quals ha de fer front la indústria?

El repte principal és preservar-se a curt termini. El segon repte és identificar o intuir certeses en aquests moments d’enorme incertesa per reconfigurar-se amb sentit i adaptar-se al món que vindrà. Com es transformarà l’escenari? En què canviaran els meus clients? Els meus canals? Què puc fer per ser-hi? Entendre el món que ve és imprescindible per guanyar-s’hi un lloc, però també és cert que enmig de la tempesta tot això és difícil.

De quina manera Eurecat pot ajudar les empreses a adaptar-se a la nova normalitat i a les noves necessitats causades per la crisi de la Covid-19?

El post-Covid-19 genera una nova normalitat que requereix un procés d’adaptació. Apareixen riscos, amenaces i també oportunitats. Cal innovar amb sentit econòmic i sentit estratègic. Des d’Eurecat podem ajudar en tot això. Identificar finestres estratègiques, reptes, necessitats i transformar-les en projectes d’innovació que es materialitzin en nous processos, nous productes, nous serveis que arribin al moment adequat, amb sentit d’oportunitat en el nou context.

Ens podries donar algun exemple?

A Eurecat portem setmanes analitzant el futur tecnològic que ens depara la nova normalitat. Ja estem treballant, per exemple, per al sector ferroviari amb l’empresa RolenTech, amb solucions touchless per substituir botons, sensors i polsadors. Desenvolupem superfícies viricides i bactericides basades en recobriments, en materials additivats, en nanotextures i en microcàpsules, entre d’altres. Tenim capacitats per desenvolupar, assajar i validar sistemes i tecnologies de desinfecció, com hem fet amb els equips d’ultraviolats de l’empresa E. Vila Projects, i ens hem capacitat per assajar materials per a la fabricació de mascaretes. Es tracta d’un servei nou que vam iniciar de forma solidària en el moment de màxima urgència sanitària i que ha despertat centenars de consultes en poques setmanes i molts serveis. Els assajos de materials ens permeten col·laborar molt estretament amb empreses i generar bons vincles de confiança i equips de treball. També, vam adaptar-nos ràpidament per poder impartir els nostres cursos de formació en modalitat online adaptant formats i continguts. I a més, seguim fent formació en streaming, una opció que ja era habitual en algunes empreses de referència, com per exemple Between Technology, però que s’ha generalitzat.

Què aporta la innovació tecnològica en aquest procés?

És absolutament imprescindible. Vivim en l’era tecnològica i adaptar-se requereix transformar-se i innovar. Fer-ho bé és sobreviure i prosperar. Per facilitar-ho, des d’Eurecat innovem amb les empreses, perquè puguin ser competitives en el món post-Covid-19.

T’atreviries a fer un pronòstic sobre com evolucionarà la indústria en els propers 4-5 anys?

Primerament, haurem de mesurar l’impacte i la magnitud de la disrupció. Llavors, caldrà perspectiva per entendre la profunditat dels canvis en la nova normalitat. Vivim un context d’enorme incertesa i es fa difícil fer previsions. Però sí que és possible, penso, preveure algunes tendències que ja teníem identificades i que s’han accelerat. Veurem un impuls de la indústria 4.0, la transformació digital, el 5G, la Intel·ligència Artificial, el Big Data, l’economia circular, la reducció d’emissions, els ODS, objectius de desenvolupament sostenible i l’agenda 2030, entre d’altres.