J.G.
05/10/2020

Jaume Orteu confia en la resposta que donarà el sector hoteler davant de la pandèmia de la Covid-19

Jaume Orteu  va ser elegit president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda el passat juliol i desenvoluparà el càrrec durant els propers dos anys. Compta amb més de 35 anys d’experiència en el sector hoteler de Salou. Actualment, és director de l’hotel 4R Playa Park de Salou i, fins al moment, era el responsable de formació de l’entitat. Afronta el repte en un moment molt complicat per al conjunt hoteler dels municipis de la Costa Daurada, però ho fa amb l’experiència d’haver format part de totes les juntes anteriors des de la creació de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda.

Com fa front l’associació a l’escenari de la Covid-19?

És quelcom tant global que ens supera a tots. De moment estem expectants a com evoluciona la situació per buscar mesures, ja que per ara són pal·liatives. Cal aprendre com gestionar-ho . A escala empresarial s’ha fet el que s’ha pogut aquest estiu, més amb el cor que amb el cap, gestionant una obertura d’hotels gairebé sense clients. Cal unir esforços per buscar fórmules que permetin solucions a curt termini.

La pandèmia és una situació dramàtica que cal gestionar amb ordre, criteri, valor i projecció de futur. No hem de posar més problemes al problema.

Parla de futur. Quin és el dels hotels de platja?

Crec que el sector és molt camaleònic i sempre ha buscat solucions. Penso que té grans valors, visió de futur i capacitat d’adaptació a les noves demandes i clients. Hem acollit nous mercats i els hem fet grans. Per exemple, fa 15 anys no venia gairebé cap turista rus i els hem ofert el que ells volien per consolidar-los.

Són qüestions de valor i ara estem en un temps on cal esperar. Quan realment puguem, segur que es donarà aquesta capacitat innata del sector de trobar camins i oportunitats.

En temps complicats, com associació hotelera, han tingut contacte amb l’administració pública?

Honestament, la relació és correcta amb les institucions i fan el que poden. Entenem que amb el pas del temps tinguem una entesa més àmplia i que vegin clar el problema de la realitat del sector. Ens hem d’asseure per trobar oportunitats de col·laboració per aconseguir sortir més aviat d’aquest toll.

Cal treballar amb l’administració ajudes més reals. Som un dels sectors que aportem més al PIB nacional.

Es viuran moments d’adquisició o de concentració empresarial?

Pot passar, però no crec que ocorri aquí a la zona. Les empreses estan consolidades i sanejades. És un moment que genera oportunitats determinades, però entenc que l’empresariat turístic ha evolucionat en positiu i té capacitat i pulmó econòmic. Davant d’institucions i la banca és un sector important i li tenen confiança. Tot i això, veurem que passa, és un àmbit amb molts actius, que tenen un alt valor.

Podrien arribar a plantejar algun canvi de temporalitat en els hotels de costa?

Et diria que el que va bé, no cal tocar-ho. És un negoci que funciona, el de temporada. Canviar dinàmiques és complicat. Aquets darrers anys ja s’ha treballat i consolidat una ampliació de la temporada, des de Setmana Santa fins a l’octubre. Ja s’està fent. Es busquen solucions als problemes, però també és cert que l’empresariat busca l’equilibri.