JORDI SALVAT
04/03/2019

 

Núria Amigó és presidenta i consellera delegada, a més de cofundadora i portar la direcció científica, de BiosferTeslab. Aquesta empresa spin-off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV) opera en el sector del diagnòstic in vitro, amb l’objectiu de proporcionar serveis analítics per estudiar i monitoritzar les alteracions del metabolisme amb la finalitat d’avançar en el coneixement i en la millora de la salut de les persones. La seva voluntat és reduir al màxim el temps entre els resultats científics bàsics i la seva aplicació futura als pacients, mitjançant la tecnologia d’alt rendiment de Ressonància Magnètica Nuclear (RMN).

 

Núria Amigó amb el seu equip a BiosferTeslab.

 

Nascuda a Reus el 1984, Núria Amigó Grau és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona (2009), Màster en Biofísica per la Universitat de Barcelona (2010) i Doctora en Enginyeria biomèdica per la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha realitzat diferents estades, tant al Parc Científic de Barcelona, com el Weizmann Institute of Science (Israel) i al Brigham and Women’s Hospital -Harvard Medical School (Estats Units).

Durant la seva etapa de doctorat, Amigó va desenvolupar conjuntament amb el també doctor en Bioenginyeria per la URV Roger Mallol un test de lipoproteïnes per millorar la previsió del risc de malalties cardiovasculars. Va ser en la Plataforma metabolòmica, una infraestructura constituïda per la URV, el CIBERDEM i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV), dirigida pel doctor Xavier Correig. D’aquí neix BiosferTeslab, empresa que funda junt amb Mallol, i el doctor en Medicina Lluís Massana com a assessor clínic i el mateix doctor Correig com a assessor tecnològic.

Amigó reconeix que els inicis de BiosferTeslab van ser complicats i que els va anar molt bé que, al cap d’uns mesos de la seva constitució, s’incorporés com a partner els Laboratoris Rubió, empresa farmacèutica familiar especialitzada en solucions terapèutiques de malalties de baixa prevalença, aportant capital amb l’objectiu de desenvolupar industrialment els productes de BiosferTeslab, sobretot el test Liposcale, que ha revolucionat la caracterització del perfil de lipoproteïnes (partícules que transporten els lípids pel torrent sanguini) en permetre determinar de manera directa i ràpida la grandària, la composició lipídica i el nombre de partícules de les principals classes de lipoproteïnes, sense haver de fraccionar el sèrum sanguini.

 

El mercat principal és el nacional, però ja han treballat amb clients dels Estats Units, Austràlia, Xile i França.

 

“També vam aconseguir subvencions competitives per a projectes i+D, un crèdit d’ENISA i dues ajudes Torres Quevedo per a doctors en el sector privat. Ens van anar molt bé per al desenvolupament industrial dels nostres testos”, explica Amigó.

L’oficina de computació la tenen ubicada a la plaça Prim de Reus i el maquinari de ressonància magnètica és de la URV i paguen per les hores d’ús. “Encara no tenim un volum prou gran de feina perquè ens surti a compte la compra d’aparells. El desenvolupament industrial del test Liposcale els ha portat molta feina, ja que implica construir un marc regulatori amb l’Agència Espanyola del Medicament i obtenir una sèrie d’ISOs de qualitat”, comenta.

La doctora i empresària explica que BiosferTeslab ven el seu producte a dos mercats diferenciats. Un és el d’investigadors de tot el món, que reconeix que és més fàcil per ells, ja que són del mateix sectors que ells. És el 95% del total. El segon mercat és el clínic i aquí juga un paper important el partner Laboratoris Rubió. “Ens està costant més entrar, però Rubió ha aconseguit acords de comercialització amb laboratoris com Megalab i Echevarne i esperem entrar ben aviat en hospitals públics com Bellvitge, Sant Joan de Reus i Miguel Servet de Saragossa. Els testos que oferim no són barats, però tampoc excessivament cars i tenen utilitat en el tractament de malalties com la diabetis i trastorns en lípids. Com més mostres ens demanin, podem aplicar economies d’escala i abaratir el producte”, assenyala.

Fins ara han analitzat 15.000 mostres, amb un creixement constant any rere any. El mercat principal és el nacional, però ja han treballat amb clients dels Estats Units, Austràlia, Xile i França. “El mercat internacional només representa ara un 10% del total, però podem créixer molt els propers anys. També esperem aconseguir clients que necessitin més mostres, com és el cas d’estudis epidemiològics, que fàcilment en poden treballar amb 5.000.

El màxim encàrrec que hem tingut amb un client han estat 3.500 mostres”, apunta Amigó, que conclou que està satisfeta de l’experiència empresarial i que, sobretot en el finançament, cal tenir una “mentalitat de marató” i marcar-se els objectius raonables i a curt termini, perquè sinó es pot fer una muntanya.

 

Empresa: BiosferTeslab
Any de constitució: 2014
Sector: bioenginyeria
Número de treballadors: 5
Facturació al 2018: 170.000 euros