Jordi Salvat
20/12/2022

Karina Simieli i el Miquel Pérez.

La Karina Simieli i el Miquel Pérez es van conèixer el gener de 2021 en el programa Enginy de preacceleració d’empreses, organitzat per la Diputació de Tarragona, que en aquella edició es va portar a terme en col·laboració amb Fira Reus. El programa oferia una formació teòrico-pràctica per a empreses del sector de les noves tecnologies i la realitat virtual i requeria una important dedicació, amb més de vint hores setmanals per part dels inscrits. En finalitzar el curs, que durava uns dos mesos, Simieli i Pérez van decidir crear el projecte empresarial que les tres persones que havien format l’equip durant el curs havien desenvolupat. All cap d’uns mesos una d’elles va abandonar el projecte i van restar-hi Simieli i Pérez. Naixia Expàcia XR.

“Tots dos teníem experiència en altres sectors i això ho requereix el projecte en el que estem ara”, explica Simieli. “El projecte empresarial sorgeix d’unes necessitats d’innovació tecnològica en realitat virtual mixta i augmentada, interactiva i immersiva. Desenvolupem software aplicat a entorns professionals, productius, un camp amb moltíssimes possibilitats. A la demarcació de Tarragona hi ha en el mercat. Ho detectem mentre estem en el programa Enginy”, comenta, per la seva banda Pérez.

Ambdós socis ja tenien experiència emprenent. Mentre ella venia del mon del coach, ell tenia experiència en el mon audiovisual i dels videojocs. “Portava molt temps darrera de buscar fer de la realitat virtual el next revolution de tot i es presenta aquesta oportunitat. Els dos som molt ambiciosos en el tema innovació i jo aporto el coneixement del mon informàtic i la Karina la part de les relacions personals i amb altres empreses i l’administració. Ens complementen”, afirma Pérez.

“És molt important la dedicació de temps i esforç i de creure en el que estàs construint. L’estiu de 2021 el vam passar treballant, sense vacances. La proposta inicial és que el projecte tindria una certa continuïtat des d’Enginy amb suport a les empreses que seguíssim, però no va ser així. Si que vam tenir suport de la Fira de Reus deixant-nos un despatx aquell estiu. Vam fer diversos prototipus, trobades amb empreses del territori i vam tenir bastant ressò ”, comenta Simieli.

Els primers projectes

L’empresa es crea legalment l’octubre de 2021 i els primers clients d’Expàcia XR han estat projectes petits, com entorns virtuals o digitalitzant patrimoni. El primer concretament va ser Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb una experiència de 360 web immersiva, per fer difusió del Laboratori 5G. També han entrat en el sector de l’educació, on hi estan molt enfocats. “Ens hem centrat en dos pilars fonamentals. Un és la formació, per evitar riscos, reduir costos… immersiva i interactiva. Manca d’innovació en aquest àmbit. El segon pilar és la cultura i el patrimoni, per atraure més turisme cultural”, assenyala Pérez.

Més recentment han desenvolupat un simulador en realitat virtual específic per a la Formació professional enfocat en la branca de sanitat per al diagnòstic per la imatge i medicina nuclear. Està implantat en els instituts de secundària Cal·lípolis de Tarragona i Àusies March de València. L’ham presentat amb molt bona acollida al cos docent i als alumnes, que poden fer pràctiques com si tinguessin la maquinària de l’hospital. És un projecte col·laboratiu que va guanyar el premi de Caixabank Dualiza, un ajut per a la FP per a projectes innovadors.

Estan acabant un producte semblant per a altres centres educatius i mantenen contactes amb instituts de Guadalajara i Lleida i València interessats en aquest simulador. Han signat acords amb instituts per desenvolupar més projectes.

Afirmen que han trobat moltes ganes d’innovar per part de les empreses, però molt desconeixement i una part de la feina de la Karina és sensibilitzar i comunicar molt bé que fa aquesta tecnologia i que pot aportar a la demarcació de Tarragona: “Volem ser líders a Tarragona i que les empreses no vagin a buscar fora serveis com els que oferim. Confiem en l’esperit innovador que té territori i volem ser part d’això. En els darrers anys hi ha un moviment en temes d’innovació digital a la Catalunya Sud.”

El primer any de l’empresa ha requerit molt temps de dedicació, formar-se i fer proves. Estaven a la Incubadora TIC de Reus, a Tecnoedessa i, també el Laboratori d’Innovació de Telefònica, a l’Acceleradora d’Alguaire, que els dona accés a mercats grans, segons expliquen. Es proposen aprofitar al màxim les mentories per definir el model de negoci. “Volem sortir al mercat amb un producte de qualitat. Els primers mesos han estat d’inversió de temps i diners en I+D. Ens trobem davant d’una tecnologia que té moltes aplicacions, moltes sortides. Hem invertit molt de temps en anar provant, en experimentació”, apunta Pérez.

Fa uns mesos que Expàcia XR té despatx propi a Tecnoredessa i han contractat un programador. A més, tenen alguns col·laboradors externs i la intenció és incorporar-los a la plantilla en un futur proper. El gener podrien entrar els dos primers. “Volem talent de Reus, col·laborar amb agents del territori: trobar i donar suport al talent tecnològic”, afirma Pérez. En el primer semestre de 2023 Expàcia XR té previst impulsar la primera ronda d’inversió per poder tenir més presència en el mercat.

Empresa: Expàcia XR

Any de constitució: 2021

Sector: noves tecnologies

Número de treballadores: 3

Facturació al 2022: 40.000 euros