Jordi Salvat

23/09/22

Darrera d’Ebrewine hi ha una parella, Marc Dorca i Gisela Mira, que han reorientat una explotació agrària familiar a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, en un projecte personal basat en el turisme de proximitat i el consum de productes de qualitat, que té com a objectiu impulsar la cultura “CraftBeer” a la comarca i entre els seus visitants i acabar amb el tòpic que “una cervesa artesana és pesada”. El nom de l’empresa és un joc de paraules que, segons ells, vol fondre’s en un mateix concepte: experiències a l’Ebre (Ebre), elaboració de cerveses (brew) i elaboració de vi (wine).

Marc Dorca de la Mano es va formar, primer, en química i ha acabat sent enòleg i mestre cerveser per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat en diversos cellers abans d’impulsar Ebrewine amb la seva parella, Gisela Mira Simó, que té estudis en comunicació empresarial i publicitat per la Universitat de Barcelona i experiència des de fa quinze anys en el món de l’enoturisme.

La Factoria Ebrewine va néixer amb la voluntat de voler compartir aquest espai que consideren “màgic” que és Horta de Sant Joan, mentre es degusta una autèntica cervesa o, un vi de la terra (DO Terra Alta). La cerveseria rural es troba a les portes d´entrada del Parc Natural Els Ports, just a les afores d’Horta de Sant Joan. El seu logotip està inspirat en les Roques de Benet, situades davant la finca: 3 roques, 3 conceptes: Ebre / Brew / Wine. En aquesta zona et pots banyar en rius naturals, pedalejar per vies verdes en bicicleta, anar a cavall i caminar per senders. Fins i tot, et pots apropar al Delta de l’Ebre o al Matarranya.

De moment, han arrencat oferint cerveses perquè la seva inquietud és promoure la cultura «CraftBeer» demostrant que una artesana és més saludable i més rica que una industrial. “Quan penses en la Terra Alta, penses en el vi. Nosaltres volem traslladar l’experiència de l’enoturisme a la cervesa i buscar un model de negoci diferent que ara no hi ha a la comarca i esdevenir un referent en el que denominem birraturisme”, explica Marc Dorca. Ofereixen diferents experiències, com visites a l’obrador, tastos de cerveses artesanes, maridatges amb productes locals, cursos d’elaboració de cervesa, tallers sensorials i de pintar barrils i rutes en bicicleta per l’entorn.

Actualment estan participant en un programa inclòs dins els Fons Next Generation i es troben en la primera fase, la de diagnosi per definir el model de negoci per aplicar després un pla d’acció i de digitalització.

Ja tenen plantades dues hectàrees d’ordi a la finca, d’on obtenen la malta, i estan fent proves per fer el mateix amb el llúpol. El 95% de l’aigua utilitzada procedeix del Parc Natural Els Ports. Junt amb el llevant, són els ingredients per elaborar la cervesa. “L’objectiu és basar-nos en una economia circular, però els envasos la trenquen”, comenta Dorca, que indica que Ebrewine és no només una empresa sinó “una experiència vital, un projecte de vida.”

Actualment elaboren un total de sis tipus de cervesa, que es divideixen en dues línies diferents. La primera són “cerveses fàcils” i la segona, cerveses que van destinades a un públic més reduït, com la negra o l’amarga. “Les nostres cerveses són rodones, saboroses, fàcils de beure”, assenyala.

Aquest any 2022 tenen l’objectiu de supera els 60.000 euros de facturació i sortir dels números negatius. “Estem creixent a poc a poc i hem superat l’aturada de la demanda que va representar el confinament a causa de la Covid-19”, apunta Dorca, que assenyala que el 2021 un 35% de les vendes les van fer directament a l’obrador, sobretot a l’estiu, i que actualment ja venen les seves cerveses no només a la comarca sinó a diferents punts de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Camp de Tarragona. També venen a través de distribuïdors i on-line a través de la seva pàgina web.

El seu objectiu els propers mesos és entrar a la zona l’entorn de Barcelona, tot i que són conscients que es tracta de mercats molts competitius i els caldrà una bona campanya de comunicació. Per això, fa poc que ha entrat a treballar a l’empresa una persona especialitzada en màrqueting. L’objectiu a mig termini és fer amb el vi el mateix que estan fent amb la cervesa i barrejar els dos mons. Tenen plantades dues parcel·les de vinya que aviat començaran a produir.

Empresa: Ebrewine

Any de constitució: 2018

Sector: agroalimentari

Número de treballadores: 3

Facturació al 2021: 40.000 euros