Jordi Salvat
28/03/2022

Actualment, l’empresa compta amb 7 treballadors però la previsió es doblar la plantilla durant el 2022.

eAgora és un projecte que neix de la mà de quatre persones que arriben de disciplines molt diferents amb l’objectiu de crear una xarxa social gamificada per connectar l’administració pública amb la ciutadania i que permet multiplicar i accelerar el procés de transició cap a l’Agenda 2030. Des d’eAgora, en paraules d’un dels seus fundadors, Martín Garrido, “volen ajudar a les administracions locals a afrontar un moment de transformació política, econòmica recordant l’àgora atenesa, on va néixer la democràcia fa 2.500 anys i era l’espai on es convocava la ciutadania.”

“Es tracta de posar una capa digital per assolir els reptes que tenen actualment els municipis, implicant a la ciutadania en l’Agenda 2030 i buscant la interacció amb el seu teixit social, associatiu i comercial. Volem que el procés de digitalització sigui més sostenible. Amb aquest objectiu hem creat una super-app, que és una eina amb diferents solucions, que connecta les administracions i les permet poder convertir-se en smart cities. També estem creant una xarxa de municipis a través de la nostra aplicació i, d’aquesta manera, uns poden aprendre dels altres”, explica Martín Garrido, un dels seus fundadors.

Els quatre fundadors tenen uns perfils professionals diferents que es complementen a l’hora de desenvolupar el projecte. Martín Garrido, uruguaià que porta 18 anys vivint a Tarragona, procedeix del món de la comunicació i ha treballat en l’administració local i en empreses, mentre que la Maria Martínez és una enginyera tarragonina i està especialitzada en sostenibilitat, sobretot en l’administració pública. Per la seva banda Julià Navarrete, reusenc, és programador i Víctor Barcelón, de l’Hospitalet de l’Infant, que s’ha quedat en un segon pla en el projecte i no està en el dia a dia, és enginyer, especialista en gamificació.

El projecte d’eAgora va néixer durant els primers mesos de pandèmia a causa de la Covid-19 a partir de coneixences prèvies i retrobaments. Els integrants de l’equip es van posar a treballar amb l’objectiu de crear un algoritme de transformació social. Aquesta va ser la feina de Navarrete. Mentre, altres membres de l’equip es van posar en contacte amb Ajuntaments per detectar les necessitats que tenien i poder avaluar els costos i el preu del producte.

L’abril de l’any passat van entrar en el mercat i ho van fer amb els Ajuntaments de Breda i Avinyó com a primers clients. Després va entrar Cadaqués i amb Mollerussa ja van enfrontar-se a una capital de comarca amb gairebé 15.000 habitants. El municipi més gran que tenen és el Vendrell, que frega els 40.000 habitants. Actualment ja treballen 25 Ajuntaments diferents de Catalunya i també Balears. A les Illes, Pollença és el primer municipi que s’ha incorporat a la seva cartera de clients. Actualment estan en converses amb Ajuntaments del País Valencià, Múrcia, Madrid i Castella.

Adaptació i modulització

A mesura que han anat entrant més clients, han vist que la solució tecnològica que proposen s’ha adaptar a les necessitats de cada Ajuntament i, per això, l’han anat modulitzant. “Un Ajuntament pot necessitar només fer un procés participatiu per a la votació d’una pressupostos o ticketing per la Festa Major. Altres buscaran una solució més integral. Nosaltres ens adaptem a qualsevol Ajuntament”, destaca Garrido. “Els municipis cada cop tenen més serveis basats en la tecnologia però si volen ser ciutats intel·ligents han d’aconseguir que arribin a la ciutadania. Nosaltres ajuden en aquest procés”, afirma Garrido.

El novembre passat, eAgora va ser un dels tres guanyadors del programa d’acceleració empresarial Tarragona Open Future, organitzat per Tarragona Impulsa amb la col·laboració de Telefónica, que busca projectes que comportin una millora per a la societat, que tinguin un retorn social, que siguin innovadors, suposin un avanç tecnològic, i a més que siguin viables. A més dels 3.000 euros del premi, tenen tres anys d’assessorament per a la consolidació del negoci amb experts de diferents àmbits. “Estem reben formació de professionals molt top i ens estan fet un seguiment”, assenyala Garrido. També han estat una de les empreses que han rebut un reconeixement en els Premis Emprèn 2021, que convoca la Diputació de Tarragona.

eAgora va fer una primera ronda de finançament que va anar molt bé i ara estan preparant una segona. Actualment, l’empresa compta amb 7 treballadors però la previsió es doblar la plantilla durant el 2022 i superar els 150.000 euros de facturació.

Empresa: eAgora

Any de constitució: 2021

Sector: Indústria 4.0

Número de treballadors: 7

Facturació al 2021: 47.000 euros