Jordi Salvat
26/1/2022

La vallenca Xènia Banús ha creat una empresa pionera al Camp de Tarragona: la marca de roba sostenible i sense gènere Leneim. Després de definir el projecte empresarial des de començament d’any, va fundar l’empresa el mes de juliol passat llançant al mercat set peces de roba exclusives i  molt limitades, disponibles només en la seva botiga on-line. Formada en màrqueting i comunicació de moda, durant tres anys Banús havia treballat en el departament de comunicació d’una empresa de venda en línia, però tenia la inquietud de crear una marca de valor que contribuís a la preservació del planeta.

Banús defensa un estil de vida minimalista que generi el menys impacte possible en el planeta. “Podem viure amb menys roba. Hi ha estudis que indiquen que només utilitzem el 20% de la roba que tenim al nostre armari. Llencem peces que només ens hem posat una sola vegada o que encara tenen l’etiqueta. Volia un projecte que fos molt més que un projecte de venda, que aposti per un consum responsable”, afirma l’emprenedora vallenca. Així naixia Leneim. L’origen del nou de l’empresa és «le» de l’article determinat “el” en francès i «neim», de la pronunciació de la paraula “nom” en anglès. A més, una dada curiosa és que Neim és Neem, un nom àrab per a nens i nenes que significa luxe, facilitat.

Amb l’objectiu de difondre aquests hàbits sostenibles tant per a les persones com el planeta, Leneim produeix peces de roba atemporals i versàtils que es puguin conservar i reutilitzar temporada rere temporada. Són dissenys minimalistes, funcionals i còmodes. “Creiem en el consum conscient i per això ens mantenim allunyats de les compres impulsives que perjudiquen el nostre planeta i a la teva butxaca”, afirma Banús. A més, les peces de Leneim aposten per dissenys genderless -sense gènere- que permeten fugir d’estereotips, optimitzar recursos i aconseguir un públic més ampli.

Actualment a l’empresa només hi treballa ella i s’encarrega de totes les tasques, des de l’atenció al client a la gestió de la comptabilitat, menys el patronatge i la confecció de les peces de roba. La seva aposta pel producte de proximitat -Km 0-, afavorir l’economia local i disminuir les emissions de CO2 l’ha portat a encarregar les peces de roba a un petit taller situat a deu quilòmetres de Tarragona. Usen teixits certificats perquè respecten el medi ambient i a totes les persones, sense ser testats en animals. La producció de les peces de roba les porta a terme pràcticament sota demanda i això fa que l’estoc del qual disposi sigui molt reduït.

El repte de fer-se un lloc al mercat

Banús assenyala com a principal problema que ha trobat fins ara a l’hora de donat a conèixer la seva marca és el fet de ser “una persona anònima” i no tenir contactes en el sector en el seu cercle de coneguts. Ho ha suplert amb una gran inversió de temps en els primers mesos d’existència de l’empresa.  Aquest posicionament en el mercat l’està portant a terme on-line amb l’única excepció de la participació en un parell de mercats locals, un espai que permet veure i tocar la peça de roba.

Leneim ven actualment arreu de la Península Ibèrica, sobretot en grans ciutats com Barcelona i Madrid, i durant aquest 2023 vol penetrar en mercats internacionals, com el de centre-europeu i el nòrdic, on hi ha un percentatge més important de consumidors amb valors i hàbits que s’identifiquen amb la marca tarragonina. Fins ara, les vendes en aquests països han estat anecdòtiques.

Banús es mostra optimista de cara al futur. Apunta que cada cop més gent valora altres aspectes més enllà del preu a l’hora de comprar roba, com és la confecció o la seva durada, però també existeixen més marques amb la sostenibilitat com el seu valor principal. Avisa però que hi ha empreses importants que es presenten com a sostenibles quan en realitat no ho són.

Empresa: Leneim

Any de constitució: 2022

Sector: moda

Número de treballadores: 1