Jordi Salvat
11/1/2024
Anawin es presenta com una plataforma digital amb un conjunt d’aplicacions per a cellers i explotacions vinícoles, però també per a Denominacions d’Origen. Amb Anawin es pot gestionar des de la vinya fins a la venda del vi, cobrint totes les etapes de la producció i genera la traçabilitat i la documentació legal de forma automàtica i eficaç.
Darrera d’aquest projecte empresarial que el 2022 va fregar el mig milió d’euros de facturació estan dos germans de Batea (Terra Alta), Miquel i Toni Altés, que després de llicenciar-se en Informàtica i treballar uns anys a Barcelona, van decidir tornar a les Terres de l’Ebre i emprendre un projecte propi. En Miquel va ser qui detectar parlant amb responsables de cellers que el mon del vi és un sector molt regulat per diferents administracions, amb inspeccions per controlar la traçabilitat dels productes i no hi havia cap software dedicat a aquests temes. “Em va semblar interessant i vaig començar a estudiar el sector. Vaig fer un programa de traçabilitat. Era el primer software que vam fer: Anawin Cellers. Des que entra el raïm al celler fins que surt amb l’ampolla. Porta tots els registres d’agricultura, impostos especials, tractaments i registres sanitaris”, recorda.
Aquest primer software el va crear Miquel Altés el 2011 a casa a les nits mentre treballava encara en una altra feina i no és fins el 2019 quan explota i l’empresa es converteix en una de les principals de sector a Catalunya. “Va tardar tant explotar perquè estava jo sol i fins que no vaig tenir un cert volum de negoci no vaig poder incorporar més gent”, recorda Miquel Altés, que apunta que va caldre molt temps de validació del producte perquè la normativa és molt canviant. Un cop validat van poder sortir al mercat.
Toni Altés, que es va incorporar al projecte el 2014, considera que Anawin ha estat una empresa que ha evolucionat amb una velocitat menor però més sostenible, amb passos més ferms. “Els primers anys van ser més d’aprenentatge, anàlisi, rebre bons assessoraments. Això ens va donar una base molt sòlida, molt madura”, assenyala. En aquests darrers quatre anys han tret al mercat fins a cinc productes diferents: una aplicació mòbil, una eina per a consells reguladors, una altra per a viticultura, per a cooperatives… Són productes dirigits als pagesos, però també a cooperatives o consells reguladors.
Actualment ja treballen amb 200 cellers d’arreu de Catalunya i Toni Altés apunta que estan pensant en com créixer a la resta de l’Estat, ja que en cada comunitat autònoma es confia en els proveïdors locals i un fet que fins ara els ha afavorit ara pot ser un obstacle. Tot i això, ja tenen clients a l’Aragó, la Rioja, Galícia i Màlaga. Aquest mes d’octubre van anar a fer una formació sobre digitalització en l’agricultura per al Govern de Galícia.
La nova normativa que entra en vigor aquest final d’any obliga als propietaris de més de 30 hectàrees a fer un quadern digital, que recull totes les feines que es fan al camp, enviant mensualment les dades al govern. Fins ara ho feien manualment. Europa vol digitalltzar tots els sectors i també l’agricultura. Una oportunitat de negoci que no desaprofiten.
Un altre producte específic i molt novedós és la digitalització de les Denominacions d’Origen, que permet una comunicació bidireccional molt fluida amb els cellers. A Catalunya n’hi ha onze en el sector del vi. Fa tres anys van fer un primer experiment i el producte el van llençar el 2022. Actualment set DO de Catalunya ja fan servir el software d’Anawin.
“Hi ha moltes empreses que ofereixen quaderns de camp o etiquetes digitals, traçabilitat per a cellers n’hi ha algunes, software per a DO hi ha algun experiment molt puntual… però empreses amb el nostre model, en què som especialistes en un cultiu i un producte final, amb tota la cadena de valor d’un sector estratègic com el nostre, no n’hi cap a l’Estat. Per això som una plataforma” explica Miquel Altés.
“L’experiència com a emprenedor és un viatge molt dur, però molt gratificant. Molt de treball i molta dedicació,. No hem anat a buscar finançament i ho hem fet tot amb recursos propis, Per això hem tardat tant”, explica Toni Altés.
A nivell de plantilla, el creixement també ha estat lent. El salt important l’han fet des del 2021, passant de quatre a vuit persones. Actualment són set persones de perfil tècnic i una administrativa. A més tenen tres col·laboradors freelance, que són especialistes en diferents àmbits: enologia, agrari i jurídic. “Quan ens presentem com a empresa diem que som onze en l’equip”, afirma Miquel Altés, que apunta que en els propers mesos incorporaran dos persones per a l’equip comercial, que és la pota que els falta, i que durant el 2024 volen sumar dos persones més a l’equip. Precisament Miquel Altés apunta que un dels inconvenients d’emprendre des d’una comarca com la Terra Alta és trobar personal a causa de la distància de grans ciutats. El teletreball ha estat una solució, però el contacte personal continua sent molt important per captar i treballar amb els clients. “Quin millor lloc que la Terra Alta per emprendre en temes del sector del vi? Podem anar a peu de celler i conèixer les problemàtiques”, es pregunta. La conciliació és un punt a favor.
En quant a facturació, l’any 2022 van fregar el mig milió d’euros i el 2023 han arribat als 600.000 euros. “A nivell d’innovació estem intentant treure un producte que incorpori la tecnologia blockchain per fer més transparent el mon del vi. És complicat treure una solució que aporti valor”, explica Toni Altés. El repte de 2024 és estar més implantats en altres comunitats autònomes, com Galícia, el País Valencià o les Illes Balears. Aquest proper any es traslladen a unes noves oficines amb dues plantes per poder créixer. L’octubre passat van ser reconeguts amb el II Premi BBVA a la Innovació Empresarial, un guardó que confirma la trajectòria ascendent d’Anawin.
Empresa: Anawin
Any de constitució: 2014
Sector: tecnològic / agroalimentari
Número de treballadors: 8
Facturació de 2023: 600.000 euros.