07/09/2020
Jordi Salvat

L’equip de Place tu plug, amb Marc Ruiz i Josep Cester, d’esquerra a dreta, a baix.

Una idea empresarial pot sorgir d’un problema en la vida quotidiana. És el que li va passar a l’enginyer informàtic tarragoní Josep Cester quan el 2015 es va comprar un cotxe elèctric i va trobar-se amb molts problemes per trobar punts per recarregar la bateria. “Si la nostra vida diària està més pensada en l’electricitat que la combustió, perquè és tan difícil trobar un endoll per carregar el cotxe? I em va venir la idea de fer un Airbnb de l’endoll enlloc d’apartaments”, explica. I junt amb Marc Ruiz, també enginyer informàtic i màster en seguretat i intel·ligència artificial, van crear Place to plug, una plataforma amb vocació d’economia col·laborativa per posar en contacte conductors de vehicles elèctrics amb punts de recàrrega, que van de de punts gestionats per operadors a aparcaments de restaurants i hotels o altres usuaris particulars. Es van instal·lar a Tecnoredessa, a Reus.

La inversió inicial va ser la mateixa de moltes start-ups, la de familiars, amics (Family, Friends and Fools), i van entrar a InnoEnergy, una acceleradora d’empreses amb seu a Barcelona que els va acompanyar en aquesta primera etapa. Al cap d’uns mesos de funcionament van veure que, a més d’endolls privats, havien d’incorporar punts públics. A partir de 2016 van oferir la possibilitat dels operadors que tinguessin punts de recàrrega que els compartissin. D’aquesta manera, van poder entrar pàrquings, hotels o també ajuntaments.

El 2017 van participar a través de la plataforma CowdCube, on poden presentar la seva idea de negoci i captar petites inversions. Van poder completar una ronda de 125.000 euros a través de més de cent petits inversors. També van ser seleccionats per el Fons d’Emprenedors Repsol, que els va introduir en el seu programa d’incubació.

Cester explica que, des del primer moment, van tenir clar que el seu mercat era mundial, sobretot perquè la situació del vehicle elèctric a l’Estat espanyol està molt enrere respecte a altres països i el creixement és molt lent. La plataforma és global i destinada a conductors i operadors punts de recàrrega.

El 2018 l’equip de Place to plug, que ja era de set persones, van poder viatjar a Silicon Valley  través d’un programa d’acceleració d’empreses, en el qual van participar anteriorment Dropbox i PayPal. “Allí vam poder validar que el que aplicàvem tenia sentit, amb la introducció de la intel·ligència artificial, que ens permetia la predicció de consum als punts de recàrrega i la seva disponibilitat i la planificació de la compravenda d’energia. I també el blockchain, que facilita la interoperabilitat entre punts de recàrrega i no cal que es parlin un a un i només calia una targeta per accedir-hi”, comenta Cester.

Actualment compten amb uns 4.000 usuaris, del quals al voltant d’un 80% són de l’Estat. Pel que fa a punts de recàrrega, el percentatge estatal augmenta per damunt del 90%. Place to plug ha pogut penetrar en mercats com el noruec, holandès i alemany, on l’ús del vehicle elèctric està més estès. El nord-americà encara no l’han abordat. A més de la web, l’aplicació es pot baixar des de l’App Store i Play Store.

Cester admet que els dos propers anys seran definitius per al futur de l’empresa i veure si té sentit o no. “Ser emprenedor ja costa de per si, quan el sector encara no està desenvolupat, com el del vehicle elèctric, has de tenir molta paciència per poder veure resultats. Els fruits de la inversió costen a arribar. La incertesa dura més”, afirma el fundador de Place to plug.

Empresa: Place to plug

Any de constitució: 2015

Sector: tecnològic

Número de treballadors: 7