Jordi Salvat
07/12/2020
Èric Esteban i Pau Jornet van unir forces el mes d’abril de 2019 per crear EbreDrone, una startup tecnològica amb drons. Els dos són enginyers ampostins. Esteban és enginyer en Telecomunicacions, a més de pilot professional de RPA -són les sigles en anglès Remoted Pilot Aircraft, és a dir una aeronau pilotada remotament- fins a 25 quilos, especialista en comunicacions i desenvolupador de software, a més de màster en docència. Per altra banda, Jornet és enginyer en Aeronavegació, també pilot professional de RPA fins 25 quilos, instructor/examinador de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), termògraf i pilot aplicador de productes fitosanitaris. Ambdós tenen experiència de cinc anys en l’ús de drons.
EbreDrone estan especialitzats en agricultura de precisió i indústria, tot i que també fan altra tipus de treballs, com en el sector audiovisual. És una empresa certificada i homologada per AESA com a operador de drons. Però és en sectors om el de l’agricultura de precisió on destaquen. Disposen d’un dron per fumigar, tan en líquid com sòlid i aviat ho podran fer també amb pols. És l’únic que hi ha a Catalunya i un dels pocs a Europa. Treballen en plantacions d’arròs, cítrics, fruiters i ara entren en la vinya.
En el sector industrial, els drons d’Ebre Drone treballen en inspeccions per complir les normatives. Ho fan en aerogeneradors, estacions elèctriques, edificis o sitges. Ara estan començant a operar en instal·lacions fotovoltaiques i també en el sector químic, on assenyalen que amb els drons poden millorar la seguretat de les factories i canonades d’una forma més ràpida i segura. També treballen en topografia i fan alçaments, càlculs volumètrics i 3D.
Segons dades d’aquest inici de 2020, un 38% de la seva activitat es desenvolupa en la indústria, un 17% en l’agricultura de precisió i un 30% en la formació, a través de l’escola de drons de que disposen i que ja ha format una quarantena de pilots.
Assenyalen que el problema més important que estan trobant és la barrera cultural perquè molta gent no coneix l’abast de la tecnologia dron per guanyar en eficiència en el seu negoci, augmentar la seguretat i reduir els riscos laborals i els cal una gran tasca de màrqueting. “Treballar amb un dron és recollir i captar dades i a través de la intel·ligència artificial automatitzem les dades”, apunten. Destaquen que una de les parts importants del negoci és lliurar les dades al client final d’una manera de la forma més senzilla perquè les puguin gestionar amb eficiència.
El nou repte que tenen per endavant és aconseguir el finançament necessari per desenvolupar el Drone Boat X, una demanda del mercat per treballar en l’àmbit marítim a través de la tecnologia nàutica. Es basarà en una estructura i tecnologia base de proveïdor i en funció del client o aplicació, li afegiran sensòrica, robòtica etc, per a millorar les seves capacitats. Assenyalen que el prototip podrà treballar en àmbits com l’aqüicultura, la seguretat portuària, les inspeccions en alta mar, la neteja de plàstics, el salvament marítim i la indústria militar.
Com els ha afectat el confinament’
“Hem patit el confinament de forma dura, com gairebé tothom, fet que ens va provocar deixar de fer les classes presencials del Curs de Pilot de Drons, però hem passat tota l’activitat a virtual i seguim donant servei. Es van aturar també alguns projectes importants a causa de la incertesa, mentre que d’altres simplement es van posposar”, explica Hadar Ayxandri, director comercial d’EbreDrone.
Aquesta aturada, però, l’han aprofitat per signar acords amb diferents empreses internacionals del sector per millorar els seus serveis i destaquen l’acord de col·laboració amb una tecnològica líder mundial, així com haver estat seleccionats entre les 25 empreses de DeepTech amb més capacitat de creixement finalistes del projecte StartUp3 de la Comissió Europea d’entre més de 250 empreses de 36 països. També han estat seleccionats entre la vintena de startups per participar al Fòrum d’Inversió 2020 d’Acció el novembre vinent.
També han aconseguit ser autoritzats com a operadora de drons per a operar vols nocturns i vols urbans (sobre edificis i persones), sent una de les poques empreses de l’estat en obtenir aquests dos permisos especials.
“Creiem que sortirem reforçats a mig i llarg termini en la nova realitat i la nova economia, ja que la nostra tecnologia permet supervisar i inspeccionar molta superfície i amb molta precisió sense posar en risc la seguretat laboral o minimitzant els recursos humans”, confirma Ayxandri.
Empresa: Ebre Drone
Any de constitució: 2019
Sector: tecnològic
Número de treballadors: 4