Jordi Salvat
11/01/2021

D’esquerra a dreta, Ester Vilarrasa, Alba Juanpere i Neus Torrent.

Ester Vilarrasa, Alba Juanpere i Neus Torrent són tres reusenques -la primera enginyera agrònoma i les altres dues veterinàries- que van coincidir en el mateix departament d’una empresa de nutrició animal. La compra d’aquesta empresa per part d’una altra companyia va provocar un canvi de valors que no coincidia amb el seus i van decidir crear elles mateixes una empresa en el sector de la nutrició dels animals de companyia, un sector en alça. D’aquesta manera, naixia Kunkay.

Kunkay dissenya, fabrica i comercialitza els seus productes, que són suplements nutricionals a partir de principis actius naturals per prevenir i tractar malalties de gossos i gats i que els presenten com una alternativa als fàrmacs per als animals de companyia. Van començar amb una línia bàsica de vuit referències i ara ja en tenen quinze de diferents al mercat.

L’empresa la van constituir el maig de 2019, però fins el gener de 2020 no van començar la seva activitat. La raó és que la seva activitat es desenvolupa en un sector molt regulat i els va caldre afrontar molta burocràcia i un llarg nombre de tràmits. “Va ser com una gimcana, ja que no podies avançar perquè et faltava un paper concret. És molt tediós. Et cal molta paciència”, explica Ester Vilarrasa.

Al Centre d’empreses de Redessa, a Reus, tenen l’oficina i el seu centre logístic. Hi han trobat moltes facilitats en el lloguer d’espais i l’ús de zones compatides, com la recepció. També han aprofitat l’assessorament dels tècnics de Redessa en temes administratius i legals, que era en l’àmbit que les tres sòcies tenien menys coneixements.

La Covid-19 ha afectat l’arrencada de Kunkay i ha obligat a les tres emprenedores a fer canvis en els seus plans inicials. A través de l’e-commerce s’havien plantejat tot l’Estat com el seu mercat natural. El mes de gener passat havien iniciat una intensa tasca comercial contactant amb centres veterinaris, però a mitjan de març aquesta activitat va quedar aturada per l’estat d’alarma i llavors es van centrar més en els tutors de mascotes. “El confinament va fer que aquestes persones passessin més temps amb les seves mascotes i veiessin els problemes que tenen i ens vam esforçar més en arribar aquests clients finals” comenta Alba Juanpere.

L’experiència internacional prèvia de les tres emprenedores els ha permès obrir ràpidament alguns mercats a l’exterior, un procés que la Covid-19 els ha impulsat a accelerar i actualment representa un 40% de la facturació. Kunkay ha pogut penetrar a través de distribuïdors i intermediaris en mercats tan diferents com els de Portugal, Panamà, Taiwan i Nova Zelanda i estan treballant molt intensament per penetrar en els països del Nord d’Europa, on hi ha una consciència més gran per al tipus de productes que comercialitzen. La internacionalització es tracta, però, d’un procés complicat, ja que cada país té uns registres diferents. “Cal destinar temps i diners a l’exportació”, afirma Vilarrasa, que assenyala que la previsió és que l’any vinent les exportacions de Kunkay segueixin pujant, sense descuidar el mercat estatal.

Empresa: Kunkay

Any de constitució: 2019

Sector: alimentació animal

Número de treballadores: 3

Facturació al 2020: 40.000 euros