JORDI SALVAT
17/02/2020

Maria Soler és una igualadina que fa catorze anys que viu a Santa Coloma de Queralt i que ha convertit la seva afició per les melmelades en un projecte empresarial consolidat. Des de fa un any, ha fet un salt important en seu negoci i compta amb un nou obrador que ja no està a casa seva, sinó a peu de carrer en el centre històric de la capital de la Baixa Segarra, una nova ubicació que li permet a més fer tallers i tastos.

El click que la va portar a convertir-se en emprenedora explica que va ser el naixement dels seus fills i les dificultats que va trobar per conciliar la seva feina de delineant amb la vida familiar. Havia adaptat un altell de casa seva, situada al nucli de Guialmons (Santa Coloma de Queralt) per convertir-lo en un obrador de melmelades. Va veure que la gent li començava a comprar els productes que preparava. La negativa de l’empresa per la qual treballava a una reducció de jornada la va impulsar a fer un cop de cap i ja fa nou anys que va donar-se d’alta del registre sanitari. Naixia Maria Soler L’art de la Conserva.

Maria Soler és una igualadina que fa catorze anys que viu a Santa Coloma de Queralt

Soler recorda que els inicis van ser complicats i en alguns moments va tenir ganes de plegar. “Has de deixar passar temps, que et coneguin, i és important tenir la paciència d’esperar que el client et visiti un segon cop i després vindrà el tercer”, afirma l’emprenedora colomina. Al Viver d’empreses Concactiva ha tramitat dos fons LEADER, el darrer per canviar l’obrador fa poc més d’un any, ja que el primer s’havia quedat petit, sobretot per gestionar i emmagatzemar palets d’ampolles i pots. Però també el nou obrador està obert al públic i, a més de vendre, pot realitzar tallers i tastos, que donen a conèixer els seus productes a nous clients. Aquest nou establiment està al bell mig de Santa Coloma de Queralt, a la plaça Major.

“Amb l’inquietud incansable de buscar sempre l’exquisidesa en cada pot de conserva com a principal objectiu, vaig voler imprimir en tots els productes que elaboro el meu propi segell que havia de transmetre inequívocament la passió que em desperta el que faig, i la professionalitat amb la qual m’agrada treballar”, afirma Soler.

Treballa sola i només en èpoques puntuals de molta feina ha tingut una persona ajudant-la. “El model de negoci que vull és aquest, amb una botiga de venda directa, que puc compaginar amb l’obrador i preparar comandes per a clients. Hi intento dedicar vuit hores cada dia”, comenta. Però els seus productes es poden trobar també en botigues de proximitat i de productes gourmet, ja sigui de la comarca, com també Barcelona o altres punts de Catalunya, com Tàrrega, Girona, Igualada, Sabadell o Mataró i, fins i tot, a la localitat alemanya de Bremen.

A més de melmelades, també produeix gelees, chutneys i vinagres de fruites -maduixes, figa, mango, pera o préssec.- Per a tots els productes, Soler selecciona la fruita i la verdura, sempre és de temporada, de productors de proximitat i madurada a l’arbre. A més, en el procés d’elaboració no afegeix conservants que no siguin el mateix vinagre, el sucre o la llimona. “És així com obtinc un producte saborós, de qualitat i del tot saludable, un producte artesanal, amb ànima pròpia, cuinat amb tot el rigor i amb tots els sentits”, manté. El seu objectiu a curt termini és seguir innovant, introduint més gustos en la seva gamma de productes.

Empresa: Maria Soler L’Art de la Conserva

Any de constitució: 2010

Sector: Alimentari

Número de treballadors: 1

Facturació de l’últim any: 30.000 euros