JORDI SALVAT
18/07/2019
Dels errors en pot sortir un nou producte. És el que li va passar a en Lluís Busom quan estava fent proves per produir hidromel i en una d’aquestes provatures es fa fer vinagre. Però era un vinagre dolç. En un sopar del seu poble, Riba-roja d’Ebre, Busom va demanar permís perquè els seus veïns el tastessin i l’endemà tothom li en demanava. Havia nascut el vinamelagre. Aquest és el producte estrella de Mel Somper, que llavors, el 2010, feia pocs mesos que havia començat la seva activitat. Gairebé una dècada després,Mel Somper té una àmplia gama de productes que distribueixen amb èxit en el mercat català i ara volen consolidar-se a nivell internacional.El vinamelagre, el producte estrella de Mel Somper, és el resultat de la fermentació alcohòlica d’una barreja d’aigua i mel.

Actualment Mel Somper compta amb dues explotacions amb 800 caixes d’abelles.
Passats dos mesos se li posa vinagre de vi blanc ecològic per aportar-li les bactèries acètiques que el transformaran en Vinamelagre. Es deixa reposar en barriques de roure francès un mínim de quatre mesos abans del seu envasat. És un procés que dura un mínim de sis mesos.
La història de Mel Somper comença amb les quatre caixes d’abelles que tenia l’oncle d’en Lluís Busom
La història de Mel Somper comença amb les quatre caixes d’abelles que tenia l’oncle d’en Lluís Busom. Quan tenia disset anys, un dia van anar plegats a treure la mel. “Anava equipat amb roba d’esquí perquè em feien molt de respecte les abelles, però no portava guants i vaig veure que no em picaven i em va agradar”, recorda. Busom es va llicenciar com a enginyer tècnic agrícola i va començar a treballar com a cap de producció l’obra civil i les abelles van quedar com una afició. Fa deu anys va patir una greu malaltia, de la qual afortunadament se’n va recuperar, i quan s’havia de reincorporar al mercat laboral va decidir deixar el seu lloc de treball en el sector de l’obra civil i dedicar-se al món de la mel, complementant-ho amb l’oli d’oliva.
“Va ser un canvi important a la meva vida passar d’un sou fix a final de mes a dependre del temps”, recorda Busom. Dos anys després de l’inici de l’activitat va començar a produir hidromel -ara sí amb èxit- i altres productes com la xocolata – fruit de barrejar cacau i sucre morè de canya-, varietats de te i alguns productes vegans. En la Fira Biocultura d’enguany, Mel Somper ha presentat el vinagre de mel ecològic. Busom confia que la tirada d’aquest nou producte els pugui permetre entrar en el mercat internacional: “Ja hem fet algunes vendes als Estats Units, Suïssa i França, però encara no ho hem consolidat.”
Mel Somper ven els seus productes per tres canals: directament a la seva botiga, a través de la pàgina web i amb un distribuïdor. Tenen una gama àmplia de productes, però han convertit el vinagre de mel en el seu producte més emblemàtic: “Mel en fa tothom, però vinagre que sigui dolç com el nostre no, i ens permet diferenciar-nos. El fem sense conservants ni additius amb les bactèries acètiques del vinagre de vi com a base.” Busom reconeix que ha passat mals moments perquè tots els anys la producció no és la mateixa i no totes les experiències funcionen.
Des de fa tres anys disposen d’una planta elaboradora a Flix i la seva dona s’ha incorporat a l’empresa. Durant la recollida de la mel i de l’oliva contracta temporalment més treballadors. Actualment Mel Somper compta amb dues explotacions amb 800 caixes d’abelles. De cara al futur, Busom té clar que potenciaran els productes ecològics i estan col·laborant amb una altre empresa en un producte amb base de xufa i també una hidromel més suau, que seria semblant a la kombutxa.
Empresa: Mel Somper
Any de constitució: 2010
Sector: agrícola
Número de treballadors: 2
Facturació al 2018: 120.000 euros