JORDI SALVAT
24/06/2019

 

Una crisi pot donar lloc a una oportunitat. És el que els va passar als germans Mario y Pablo López quan l’any 2012 el primer, fuster de professió, es va quedar a l’atur. Ambdós eren molt aficionats al món de l’skate i l’snowboard i el Mario es va muntar la seva pròpia taula d’snowboard, però li va durar ben poc. Es va trencar. Van començar a investigar com fabricar una taula que no es trenqués i van construir els primers prototips de taules en un petit subterrani amb matèria prima de proximitat. Van acabar trobant una família de fustes toves que creixen prop dels rius, conegudes com a poplar, que són molt abundants, i que els va permetre no haver de recórrer a fustes d’importació i poder oferir, d’aquesta manera, preus molt competitius gràcies a fabricar el seu propi laminat ells mateixos i no importar-les. Van decidir crear una pàgina de Facebook per vendre les primeres taules.

 

A l’esquerra, Mario López Martín, i a la dreta el seu germà Pablo, a la nau de Rio Carbon Works SL, a Boltaña (Osca).

 

El 2015 van prendre la decisió de muntar la seva pròpia fàbrica homologada y 100% dedicada al material esportiu d’alt rendiment. Van participar a Tarragona Impulsa, on van comptar amb tutories a càrrec de professionals de diferents àmbits i va aconseguir coneixements sobre emprenedoria. Pablo López havia acabat el Batxillerat Tecnològic, però treballava en un sector que res tenia a veure, com a professor de ball, i va decidir deixar-ho per dedicar-se a crear l’empresa, Rio Longboard. Els dos germans es van associar i van fundar una SCP, per fabricar longboards, snowboards i wakeboards.

 

També han estat una de les deu empreses emergents que ha impulsat l’Acceleradora Camp Tgn Up, a través d’un programa d’acompanyament, formació empresarial i mentoria

 

Després de tràmits legals, que en Pablo considera força farragosos, el novembre de 2016 van constituir definitivament l’empresa. “Aconseguir el capital inicial per arrencar l’empresa va ser difícil, perquè era una època complicada. Vam aconseguir de diverses fonts de finançament: de la banca, un inversor privat i aportacions dels socis. Ens va anar molt bé dissenyar un pla d’empresa amb l’ajut de Tarragona Impulsa, on les sessions que vaig fer-hi em va servir per ordenar les idees, veure si l’empresa era viable i formar-me”, explica Pablo López, que apunta que el preu de mercat dels seus productes és elevat i això els reporta uns marges de benefici importants amb poca producció. Han fet un càlcul de produir unes 1.200 taules l’any. Els articles que venen són molt personalitzats.

També han estat una de les deu empreses emergents que ha impulsat l’Acceleradora Camp Tgn Up, a través d’un programa d’acompanyament, formació empresarial i mentoria per tal afavorir-ne el creixement i la consolidació. La iniciativa ha estat coordinada per la Diputació de Tarragona i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus (REDESSA),
El 2016 van obrir una botiga al als locals del Nàutic de Tarragona, el Rio Store en Tarragona. Actualment l’obren amb cita prèvia i allí el client veu com li acaben el seu producte amb un muntatge in situ amb els accessoris que tria, com les rodes, coixinets, les ondulacions. En cas de customització, ja s’han reunit anteriorment. També tenen altres productes de moda, com samarretes i gorres. “Els productes d’skate són més econòmics perquè el públic és molt jove, però en els productes per neu i aigua, els preus són més elevats”, comenta.

El 2017 van prendre la decisió de situar la seva planta de fabricació pròpia a Boltaña (Osca). “El preu de les naus a Tarragona era molt elevat i vam trobar un espai molt econòmic en un polígon de naus noves en aquesta localitat d’Osca, que a més és molt propera al Pirineu aragonès, on tenim molts clients potencials de la nostra línia d’snowboards”, explica López, que apunta com a objectiu “millorar processos de producció i reduir costos.”

El gran repte que és planteja Rio Longboards és la seva internacionalització i per fer-ho estan cercant un soci que aporti capital. També necessiten capital per potenciar el SEO i SEM de la botiga on-line. Fins ara ja han venut a altres països, com Brasil, els Estats Units, França, Japó o Alemanya. “Muntar una empresa com Rio Longboards és una muntanya russa d’emocions. L’obtenció de recursos és molt difícil i passes mals moments, però hem guanyat molta experiència i molts aprenentatges”, conclou. També estan molt satisfets dels premis obtinguts, com Premi Tarragona Empresa Impulsa i el Telefònica Open Future, que reconeixen projectes d’emprenedors.

 

Empresa: Rio Longboards
Any de constitució: 2016
Sector: esportiu
Número de treballadors: 3
Facturació al 2018: 12.000 euros