JORDI SALVAT
27/05/2019

 

Laserlab 3D SL, el primer taller de fabricació digital per al públic general obert de la província de Tarragona, va néixer fa quatre anys a partir de la voluntat de dos informàtics -Enric Àvila i Òscar Ribera- i un empleat de recepció en el sector del turisme -Carlos Menéndez-, que s’havien conegut treballant a PortAventura, de crear una empresa a partir de la idea d’un d’ells: traslladar al Camp de Tarragona una idea de negoci que havien vist a Londres: clients que portaven un arxiu digital a un taller perquè els hi tallessin amb làser.

 

El més important quan inicies un negoci és perdre la por

 

Laserlab 3D utilitza l’ordinador per a dissenyar qualsevol projecte que posteriorment realitzaran amb les seves màquines, una activitat que, si bé no va ser pionera a la província si que ho va ser el fet de posar a l’abast de tothom, màquines que normalment estan dins de l’àmbit industrial.

Van instal·lar-se al viver d’empreses de Redessa i van comprar tres màquines per iniciar la seva activitat empresarial: una de fresadora CNC, un làser CO2 per treballar amb materials tous i una impressora i escàner 3D. “El més important quan inicies un negoci és perdre la por. El paper ho aguanta tot. També un pla d’empresa. Però a final de mes t’arriben les factures del lloguer i l’electricitat i potser no t’han arribat prou clients. Cal valentia en aquests moments”, explica Òscar Ribera.

Un dels primers clients de LaserLab 3D va ser un dels seus “veïns” de Redessa, Canal Reus TV, que renovava els platós i els van encarregar materials i peces que necessitaven. De clients en tenen d’industrials, però també clients finals. “Els nostres clients són molt variats, des d’empreses d’esdeveniments a persones que celebren aniversaris i necessiten per exemples uns clauers personalitzats. Aquest any, tres o quatre carrosses del Carnaval de Tarragona han portat peces fetes per nosaltres”, comenta Ribera, que apunta que “fidelitzar els clients és el repte més important i ho estan aconseguint.” Clauers i detalls publicitaris, lletres per a esdeveniments, photocalls personalitzats, impressió 3D, retolació personalitzada, tall i gravat làser, fabricació de trofeus, tall de maquetes o siluetes a mida natural són alguns dels productes que surten del taller de Laserlab 3D.

 

Van instal·lar-se al viver d’empreses de Redessa i van comprar tres màquines per iniciar la seva activitat

 

Durant aquests quatre anys d’activitat han anat adquirint nova maquinària per poder fer front a noves tipologies de comandes amb més precisió, com una plegadora en calent de plàstics, una nova impressora 3D de reïna per poder fer peces de més detall i un nou scanner 3D amb el que van poder capturar fins al darrer detall de la Verge de Figuerola del Camp per poder fer-ne posteriorment una rèplica en 3D. El creixement de l’activitat ha obligat a Laserlab 3D a buscar un nou espai i el passat mes d’agost es van traslladar a una nau del polígon AgroReus, on ara tenen les oficines i el taller. Actualment, només dos dels socis treballen al taller a temps complet.

L’objectiu de Laserlab 3D en els propers anys és seguir creixent i poder produir noves peces amb nous materials, estant molt atents als avenços tecnològics en el sector. “Ens agrada conèixer al client i que ens expliqui la seva idea. Nosaltres intentarem fer-la realitat amb les nostres màquines. El límit és la imaginació”, conclou Ribera.

 

Empresa: Laserlab 3D
Any de constitució: 2015
Sector: serveis
Número de treballadors: 2
Facturació al 2018: 80.000 euros