JORDI SALVAT
31/01/2019

 

Vicenç Ferré afrontarà enguany la quinzena verema al capdavant del Celler Mas Vicenç, que va fundar amb només 21 anys a Cabra del Camp (Alt Camp). El seu rebesavi ja treballava la vinya i l’olivera i la seva família es dedicava llavors a la producció de raïm de les varietats per fer cava. Després d’estudiar a l’Escola d’Enologia Jaume Siurana, a Falset, i una estada al sud de França, el 2004 es va incorporar com a director tècnic de les Bodegues Mas Alta, a la Vilella Alta (Priorat). Un any després, aprofitant els caps de setmana i el suport de la seva família, va complir el somni d’elaborar els seus propis vins i convertir-lo en un negoci. Naixia el Celler Mas Vicenç. A partir de 2010, va deixar la feina al Priorat i es va centrar únicament en el seu projecte propi.

 

El jove enòleg reconeix que els inicis van ser complicats, sobretot pel que fa a les vendes

 

Ferré va decidir apostar per la qualitat per sobre de la quantitat i per això van plantar varietats de raïm com la garnatxa blanca i negra, syrah, malvasia i moscatell. Actualment Mas Vicenç disposa de 35 hectàrees de vinya plantades, totes al terme municipal de Cabra del Camp. L’eslògan de Mas Vicenç és “Re-evolucionar la tradició” i ha guiat la creació de vins com el blanc El Terrat, el rosat Flors i violes, el negre L’Arlequí o el dolç El vi del vent, uns vins que, segons Ferré, tenen cada un el un relat propi molt potent.

 

El 75% de la producció del Celler Mas Vicenç es consumeix al Camp de Tarragona, mentre un 5% van a l’exportació

 

El jove enòleg reconeix que els inicis van ser complicats, sobretot pel que fa a les vendes i considera que en situacions com aquestes “el més important per superar-les és la perseverança i ben aviat vam trobar el nostre forat de mercat i el target adient.” ”Els vins de Mas Vicenç es distribuïen inicialment per molts canals: venda directa a restaurants, a través d’activitats d’enoturisme al celler, directament al consumidor, però també mitjançant grans distribuïdors pel país, i exportant-ne a l’estranger. Fa tres o quatre anys vaig decidir focalitzar la comercialització dels seus vins cap a l’enoturisme i la venda on-line”, explica Ferré. De les 65.000 ampolles venudes el 2018, encara només 500 s’han venut on-line. Ferré considera que tenen molt camp a recórrer i aquest 2019 augmentaran sensiblement i per aconseguir-ho compta amb l’ajuda del seu germà Xavier, que ha estudiat màrqueting digital. Directament al celler aquest darrer any han venut 12.000 ampolles, a través de la nova botiga que han obert, l’espai de tastos i les visites guiades.

El 75% de la producció del Celler Mas Vicenç es consumeix al Camp de Tarragona, mentre un 5% van a l’exportació, a Polònia i Dinamarca. “Fa uns anys les exportacions eren majors, a mercats com l’anglès com el belga, però cal destinar-hi molts esforços, sobretot temps. Prefereixo atraure l’aficionat al món del vi estranger a través de les activitats enoturístiques, contactant amb agències de viatge i hotels”, assenyala Ferré, que destaca que un 25% de les visites al celler, que el 2018 han arribat a 5.600, són de fora de l’Estat. I el temps que ha guanyat el dedica a seguir investigant i fent proves per a la creació de nous vins. Des de 2011 Mas Vicenç comercialitza oli d’oliva de la collita pròpia, 100% d’oliva arbequina, i, des de 2017, també mel i fruits secs.

Ferré s’ha seguit formant i el 2016 va completar un MBA a la Universitat Rovira i Virgili. “El MBA m’ha permès aprofundir en la dimensió empresarial i ser més analític en la presa de decisions, i complementar la meva formació enològica”, afirma Vicenç Ferré, que actualment és copropietari i director tècnic en enologia i viticultura, a més de director comercial del Celler Mas Vicenç.

 

Empresa: Celler Mas Vicenç
Any de constitució: 2005
Sector: vitivinícola
Número de treballadors: 8
Facturació al 2018: 420.000 euros